Sălajul este într-un continuu declin, de ani de zile. Tinerii pleacă spre locuri mai prospere, avem joburi din ce în ce mai puține și mai neatractive, drumurile au rămas undeva în secolul trecut, unele chiar se surpă, nu există apă și canalizare în multe localități, producătorii locali nu au unde să își vândă marfa, abandonul școlar e în creștere, obiectivele turistice stau ascunse de ochii lumii și se deteriorează, sate întregi nu au un medic de familie, în Consiliul Județean (CJ) fiecare își vede propriul interes. Acesta ar fi tabloul administrațiilor anterioare. PNL sau PSD, PNL cu PSD – ei sunt autorii acestei opere, ei și-au pus semnătura pe dezastrul Sălajului.

Pe lângă lucrările de reabilitate și modernizare, acolo unde este necesar, Alianța Dreapta Unită USR PMP propune preluarea de către CJ a drumurilor comunale care fac legătura între UAT-uri și diferite zone ale județului pentru scurtarea timpului de deplasare, astfel încât Sălajul să aibă o infrastructură interconectată, modernă și rapidă.

În urma întâlnirilor publice, vom înființa ”Radarului Gropilor”. Autoritățile publice vor fi în permanent contact cu cetățenii prin intermediul unei platforme online unde fiecare sălăjean va putea face o sesizare, iar remedierea acesteia va fi realizată în 48 de ore pentru problemele minore.

O infrastructură modernă va atrage mai mulți investitori care vor crea mai multe locuri de muncă și mai bine plătite, iar antreprenorii și producătorii locali își vor extinde piețele de desfacere. Vor exista și beneficii pentru fiecare cetățean în parte de la mai puțini bani cheltuiți pe repararea mașinilor și până la siguranța fizică.

Parcurile industriale din Sălaj sunt un subiect de discuție preferat al PSD-PNL, care vorbesc de ani de zile că vor aduce mii de locuri noi de muncă în Sălaj. În acest timp, ne pleacă tinerii de acasă și vârsta medie a populației rămase crește. În ultimii 10 ani, Sălajul a pierdut peste 12.000 de locuitori. Și n-are decât un singur parc industrial, în Jibou. Alianța Dreapta Unită USR PMP poate transforma vorbele lor în fapte concrete pentru sălăjeni, poate face lucrurile să se miște mult mai repede și să eficientizeze procesul de înființare a parcurilor industriale, care atrag după sine creștere economică, locuri de muncă, întoarcerea acasă a tinerilor plecați.

Nu ne mai putem permite să lăsăm tinerii să plece. Eu ca dascăl de profesie lucrez cu tinerii și m-am implicat în numeroase proiecte din învățământ, sport, cultură. Pe baza acestei experiențe, am în vedere o serie de măsuri urgente necesare județului Sălaj, măsuri care ar fi trebuit implementate în urmă cu mulți ani. Acestea se referă la: masă sănătoasă pentru toți elevii, sprijinirea performanței în educație, campus școlar pentru dezvoltarea învățământului dual, clădire nouă pentru CJRAE, continuarea tradiției în sportul de performanță.

După 4 ani de administrație, teoretic liberală, în Sălaj există multe domenii economice în care nu s-a făcut mai nimic, deși ar fi trebuit să fie prioritare. Este și cazul micilor afaceri locale. Suntem în secolul 21, în era digitalizării și a oportunităților. Din păcate, producătorii din Sălaj reușesc să-și vândă produsele doar prin forțe proprii. Își expun marfa în fața porților sau vin cu rulotele la sfârșit de săptămână în zona centrală din Zalău. După modelul din alte județe, propun organizarea unor târguri periodice – așa numitele piețe volante – în diferite zone. Se pot realiza direct de către CJ sau prin înființarea unei asociații care să gestioneze toată activitatea, de la asigurarea infrastructurii necesare până la promovare și păstrarea unui dialog permanent cu beneficiarii. De asemenea, susțin crearea unei platforme online pentru toți cei interesați să-și prezinte afacerile și produsele cu posibilitatea de comercializare.

Puține sunt locurile din Sălaj care nu spun o poveste sau nu impresionează prin frumusețea lor. Cu toate acestea, în județ vin din ce în ce mai puțini turiști. Pentru că autoritățile nu investesc cu cap în dezvoltarea turismului. Propunerile mele sunt împărțite pe două direcții – pe de o parte dezvoltarea infrastructurii și a facilităților corespunzătoare în jurul actualelor obiective turistice, iar pe de altă parte, crearea unora noi cum sunt parcurile tematice care au atâta succes în alte județe. În viziunea mea, turismul și infrastructura sunt cele două domenii cheie în care trebuie investit urgent pentru dezvoltarea județului. USR a inclus proiecte și măsuri esențiale în PNRR, astăzi acesta fiind singura sursă de finanțare folosită de guvern și de autoritățile locale.

Nici când vine vorba de sănătate, Sălajul nu stă bine. E o criză majoră de medici de familie în tot județul. Strategia națională de sănătate este la fel ca România Educată, doar pe hârtie. Rezultate zero. Centrele medicale moderne sunt soluția pentru regiunile din Sălaj, activitatea aici s-ar concentra pe prevenție și ar rezolva urgențele minore. Nu vrem să tăiem panglici de inaugurare, vrem să avem unde să ne îngrijim bătrânii din satele și așa depopulate masiv. Vrem să ne folosim de banii europeni pentru a-i ajuta pe cât mai mulți sălăjeni să fie sănătoși. Pentru ca acești bani să fie accesați e nevoie de o echipă de oameni de bună credință, cu viziune, la Consiliul Județean și de primari gospodari care să lupte pentru a le asigura celor care i-au ales o viață cât mai bună. Și, nu în ultimul rând, de o comunicare eficientă între autorități.

Alianța Dreapta Unită USR PMP are echipa de specialiști, are voință politică, are dorința de a face treabă pentru sălăjeni. Mai are nevoie doar de încrederea și votul tău pe 9 iunie.

#ÎmpreunăFacemTreabă

Material comandat de Partidul Uniunea Salvați România Filiala Sălaj (parte a alianței electorale „Alianța Dreapta Unita USR-PMP”) și realizat de operatorul economic SC Personal Adviser Communication SRL. Cod unic de identificare: 21240009