Ceea ce odata era perioada de curatire sprirituala si trupeasca – postul – astazi s-a transformat intr-o cursa de identificat alimente care sa nu fie „de dulce”. Iar comerciantii s-au prins rapid ca exista o piata pe acest segment si au in oferta o multime de sortimente alimentare care sa substituie carnea si produsele lactate.
Post cu legume si fructe
Pana nu demult, postul se tinea cu legume si fructe, preparate astfel incat sa constituie o alimentatie fara produse „de dulce”. In ultimele doua saptamani, insa, legumele si produsele din legume au cunoscut cresteri de pret si transforma postul intr-o afacere costisitoare pentru bugetul familiei. Doar ceapa, cartofii si fasolea boabe nu s-au scumpit fata de luna trecuta. Legumele proaspete – vinete, conopida, rosii, ardei sau salata verde – se vand la preturi ceva mai mari si ingreuneaza bugetul celor care vor sa tina post. Alternativa ar fi produsele conservate sau congelate, insa si pretul acestora este destul de ridicat. Mancarea de fasole boabe este unul dintre cele mai ieftine – o conserva de 300 de grame trece putin de 2,5 lei, iar fasolea batuta la acelasi gramaj ajunge la 2,8 lei. Tocana taraneasca de legume ajunge la 4,5 lei pe borcan, iar salata de vinete cu ceapa – la 4,6 lei. Pretul la zacusca difera in functie de leguma care ii da aroma – zacusca cu ciuperci o gasim la 4,7 lei, in vreme ce zacusca cu vinete este mai ieftina cu cinci bani.
Magazinele sunt pline de legume la borcan care pot substitui pentru o perioada necesarul alimentar al fiecaruia. Avem fasole verde la preturi cuprinse intre 3 si 6 lei sau mazare, putin mai ieftina. Ciupercile au fost intotdeauna mai scumpe, dar o cutie de 4 – 4,5 lei tot poti cumpara pentru a-ti diversifica meniul. Mai rentabile sunt ciupercile crude – jumatate de kilogram de champignon costa la supermarket 6 lei, iar aceeasi cantitate de pleurotus – aproximativ 7 lei. Pentru gusturile rafinate, salata mixta la 150 de grame se gaseste cu 7,99 de lei, andivele (500 de grame) la 7 lei, iar doua bucati de porumb dulce pentru fiert – la 8 lei. Cascavalul vegetal este si acesta o alternativa la lactate si il gasim la preturi cuprinse intre 15 si 20 de lei pe kilogram. Si, sa nu uitam de laptele de soia care costa de la 7 lei pe litru, in functie de producator.
Soia in loc de carne
Pentru salajenii care tin post, firmele de mezeluri au invatat sa ofere o gama variata de produse pe baza de soia – de la pateu vegetal, la parizer sau chiar carnaciori. Dar, atentie, in general acestea sunt destul de scumpe. In cel mai fericit caz, pastele vegetale care inlocuiesc pateul au preturi bune – 2-3 lei batonul. Soia uscata, nepreparata, este mai accesibila si magazinele s-au aprovizionat din timp cu diverse sortimente. La magazinele Universal din Zalau gasim soia la 100 de grame – granule si cuburi la pret de 1.5 lei, snitele la 2 lei pachetul. La supermarketuri gasim soia pentru pretentiosi si la 4-5 lei pachetul, iar sosul din soia ajunge la 10,7 lei sticla de 300 de mililitri.
Cozonaci, paste, dulciuri de post
Si pentru ca postul sa nu fie greu de tinut, producatorii de alimente gasesc tot felul de produse care sa nu cunosca proteina animala. Avem cozonaci cu stafide si de post la preturi cuprinse intre 5 lei si 9 lei, cornulete cu gem – tot de post, la 5lei jumatatea de kilogram sau paste fainoase fara oua la 5,2 lei un kilogram.