Salariul minim se majorează, de la 1 iulie, la 3.700 de lei brut. Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări, în 23 mai, cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, iar tema centrală a fost nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Șeful Executivului a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul și efectele majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Aceasta va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menține până la sfârșitul anului.
”Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
În cadrul întâlnirii au fost discutate și alte teme, precum asigurarea forței de muncă, atragerea banilor puși la dispoziția României prin Planul Național de Redresare și Reziliență și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.
Bani mai mulți pentru unii bugetari
O ordonanță de urgență adoptată de Executiv în ședința din 23 mai aduce o majorare salarială cu 10%, în două tranșe, pentru mai multe categorii de angajați din administrație. Este vorba despre angajații din administrația centrală, din domeniile cultură, diplomație, din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al Oficiilor Registrului Comerțului de pe lângă tribunale, pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului, a ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și cele aflate sub controlul Parlamentului. De asemenea, această creștere salarială se va aplica și funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului din localitățile cu până la 20.000 de locuitori. Începând cu luna iunie 2024, se va aplica prima tranșă, adică o majorare de 5%, raportată la nivelul veniturilor aflate în plată, iar a doua tranșă se va aplica începând cu luna septembrie. De asemenea, personalul agențiilor județene pentru protecția mediului va beneficia de salarizarea de care beneficiază angajații din Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Diferențele salariale se vor aplica tot în tranșe, în lunile iunie și septembrie. Prin același act normativ, se reglementează posibilitatea angajatorilor de a deconta angajaților ochelari de vedere, în limita a 500 de lei/ persoană.
Cresc indemnizațiile pentru persoanele cu handicap grav
Indemnizațiile lunare pentru adultul cu handicap grav și pentru copilul cu handicap grav vor fi majorate începând cu drepturile aferente lunii iunie 2024, care se vor plăti în luna iulie. Creșterea va fi cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință. “De prevederile ordonanței de urgență menționate vor beneficia 389.000 de persoane, din care 340.200 adulți și 48.800 copii. Mai menționez că este a doua creștere din acest an a acestei indemnizații lunare pentru copilul și adultul cu handicap grav, după una aplicată începând cu luna ianuarie a acestui an. Vreau să vă dau și un exemplu despre cum se calculează această indemnizație. Pentru adultul cu handicap grav, indemnizația lunară va crește de la 70% la 80% din indicatorul social de referință – ISR -, respectiv, în termeni nominali, de la 463 de lei la 529 de lei. Ca termen de comparație, în luna ianuarie, acesta era de 419 lei. Prin urmare, vorbim despre o majorare netă cu 110 lei în primele șase luni ale acestui an. Pentru copilul cu handicap grav, indemnizația lunară va crește de la 60% la 70% din ISR, respectiv, de la 397 lei la 463 lei, iar termenul de referință din ianuarie era de 359 lei. Vorbim, așadar, de o majorare netă în șase luni de zile de 104 lei”, a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.