HC Zalău luptă să rămână în Liga Florilor. Clasată pe locul 12 la finalul sezonului, echipa susține și anul acesta barajul pentru menținerea în competiție.
Meciurile de baraj se dispută în acest weekend, la Mioveni. HC Zalău participă alături de echipele CSM Târgu Jiu, CSM Deva și CS Activ Prahova Ploiești, ultimele două fiind echipe din Divizia A. Vor juca fiecare cu fiecare, iar zălăuancele au primul meci vineri, 24 mai, de la ora 14.00, cu CSM Deva. Sâmbătă, de la ora 14.00, zălăuancele vor juca împotriva ploieștencelor, iar duminică HC Zalău întâlnește CSM Târgu Jiu. În Liga Florilor vor rămâne echipele clasate pe primele două poziții la finalul turneului de baraj.
“Noi suntem la Mioveni pentru a apăra tradiția de 43 de ani a celei mai longevive echipe din prima ligă a handbalului feminin românesc, adică HC Zalău din județul Sălaj. Deși după buget ar fi trebuit să fim pe ultimul loc, retrogradați de ani de zile, am supraviețuit și în acest an cu un buget de austeritate, care, de ani și ani de zile, este la fel, chiar dacă din acest buget am fost obligați să prezentăm și o echipă de tineret în campionatul trecut. Important este că o serie de oameni care apreciază și au apreciat în timp modul în care această grupare, sub diferite denumiri, a reprezentat municipiul Zalău și județul Sălaj pe plan național și mai ales internațional, cu titluri, cupe ale României, de 12 ori pe podium, cupe europene, finale de cupe europene, au înțeles să sprijine clubul. Și la acest turneu de baraj suntem echipa cu cel mai mic buget, destul de rușinos, toate celelalte adversare având un buget cel puțin dublu față de noi, chiar dacă două dintre ele vin din eșalonul 2. Noi avem speranța, pentru susținătorii noștri fideli, de acum și de peste 40 de ani încoace, că echipa, al cărei destin se confundă cu al antrenorului, va evolua și anul viitor în Liga Națională. Astfel, va avea, în continuare, și presa din județ cu ce să se <hrănească>, în funcție de capacitatea fiecăruia de a înțelege brand-ul de localitate și de județ pe care l-au construit, în timp, clubul, antrenorul, jucătoarele și susținătorii noștri”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, antrenorul echipei, prof. Gheorghe Tadici.
Antrenorul echipei HC Zalău a precizat, de asemenea, că formația de la poalele Meseșului are 11 jucătoare sub 24 de ani, spre deosebire de restul echipelor, unde majoritatea loturilor sunt formate din jucătoare de 27 – 28 de ani, multe dintre ele străine, cu două, trei sute de meciuri jucate în plus, partide internaționale și la echipele naționale.
“Noi am fost aproximativ 19 ani în cupele europene, am câștigat titlul de campioană, am câștigat Cupa României, am jucat două finale de cupe europene, una am câștigat-o, am fost în semifinale de cupe europene de vreo 8 ori. E foarte greu ca vreodată, în județul Sălaj, să se mai nască o echipă atât de longevivă în prima ligă”, a adăugat antrenorul Gheorghe Tadici.
Următoarea echipă ca longevitate, după HC Zalău, este Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a avut, până să se desființeze, 17 prezențe în Liga Națională, număr semnificativ mai mic comparativ cu cele 43 de prezențe ale zălăuancelor.
“Luptăm pentru fiecare minge!”, promit jucătoarele de la HC Zalău înaintea meciurilor de la Mioveni.