Ca persoană cu o experiență vastă în materie de fonduri europene, nu numai ca membru al administrației, ci și în calitate de consultant, pot spune că avem nevoie de o nouă filozofie pentru atragerea de fonduri europene.

Majoritatea investițiilor prezentate în punctele anterioare și următoare au o componentă parțială, sau chiar integrală, de fonduri europene, deci nu le veți găsi enumerate aici. Succesul, nu foarte mare până în prezent, pe care România l-a avut în obținerea de astfel de finanțări se referă mai ales la așa-numitele fonduri de coeziune, oferite țărilor cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 90 la sută față de media UE. E vorba însă de fonduri care încep să se reducă în ultimele exerciții bugetare ale Bruxelles-ului.

Ca primar, îmi propun o abordare creativă a demersurilor de finanțare, care trebuie să se muleze pe domeniile mai bogate în finanțări, ca politicile de mediu (rezultate din Pactul Verde al Uniunii Europene) și digitalizarea. 

Uniunea Europeană formulează și finanțează priorități care sunt și ale Zalăului, iar problemele orașului pot fi rezolvate prin raportarea la ele. Exemple: reabilitarea termică a blocurilor reprezintă în același timp o sporire a eficienței energetice, deci o politică „verde”. Asemănător, creșterea numărului de mijloace de transport în comun se poate face cu mașini nepoluante.

Îmi propun să fim cu ochii pe deciziile Bruxellesului nu numai în privința prezentului, ci și în anii imediat următori, fiindcă și în Uniunea Europeană are loc o schimbare de mandat, la care priorităților din prezent li se vor adăuga altele. În acest fel, vom putea obține din partea Uniunii Europene beneficiile la care avem dreptul, în calitate de cetățeni europeni.

La comanda Partidului Național Liberal, filiala Sălaj, executat de ZTV SRL, Cod AEP 21240015