Guvernul ungar oferă 1 miliard de forinți, echivalentul a circa 2,59 milioane de euro, pentru continuarea lucrărilor la noua clădire a Colegiului Reformat Wesselényi din Zalău.

Vestea vine din partea secretarului de stat în guvernul maghiar Miklós Soltész, care s-a aflat în vizită miercuri, 22 mai, pe șantierul noii instituții de învățământ, pe amplasamentul fostului Palat al Copiilor. La eveniment au participat și deputatul UDMR Seres Dénes, episcopul reformat János Bogdán Szabolcs și directorul școlii, Lajos Bara.
„Dumnezeu a deschis o nouă oportunitate, nu ne plângem, pornim pe nouă cale. Când a apărut ideea de a construi un nou cămin cu ani în urmă, mulți oameni au fluturat din cap cu neîncredere și au spus că nu va ieși nimic din asta, deoarece chiar și ideea în sine era incredibilă. Dar Dumnezeu a vrut altfel, așa că a rezolvat-o și tot mai mulți oameni au crezut în el și a numit un susținător în guvernul național al Ungariei, care oferă nu numai resurse financiare, ci și sprijin spiritual. Nu suntem singuri, nu suntem lăsați să ne descurcăm singuri, avem frați și surori, iar asta este liniștitor. Astăzi, clădirea este într-o stare prezentabilă, începe să se desfășoare, se ridică deasupra orașului și vestește slava lui Dumnezeu. Cu ochii minții, vedem deja scopul spre care ne îndreptăm, iar Dumnezeu se va ocupa de continuare, pentru că guvernul ungar a alocat resursele și spiritul necesare pentru a face următorul pas”, a declarat episcopul reformat János Bogdán Szabolcs, potrivit maszol.ro.

“Obstacolele și dificultățile întăresc adesea comunitatea și oferă noi oportunități”, a spus secretarul de stat în guvernul maghiar Miklós Soltész, responsabil pentru relațiile cu cultele și minoritățile, adăugând că “în timp ce alții distrug vieți în război, noi trebuie să salvăm suflete, copii și familii”.

SURSA FOTO: MASZOL.RO

Deputatul Dénes Seres, președinte al UDMR Sălaj, a declarat, în cadrul întâlnirii, că timp de sute de ani, colegiul Wesselényi a fost centrul intelectual nu doar al Zalăului, ci al întregii regiuni. „Acolo unde se construiesc biserici și școli, ne gândim la viitor, la tânăra generație, la supraviețuire. Apreciez ajutorul și sprijinul guvernului Ungariei și mă bucur că avem astfel de lideri bisericești care lucrează cu devotament pentru supraviețuirea poporului nostru, pentru că în școală nu trebuie doar să educăm, ci și să educăm pe linia valorilor”, a spus deputatul UDMR de Sălaj.

La rândul său, directorul școlii, Lajos Bara, le-a mulțumit părinților care au acceptat să-și înscrie copiii la această unitate de învățământ chiar și atunci aceasa nu era încă acreditată. „Va fi un viitor maghiar aici, la țară, atâta timp cât există o școală maghiară și o comunitate care se roagă în limba maghiară și, nu în ultimul rând, dacă există reprezentare maghiară. Totul depinde de noi, ungurii care trăim aici. Prin urmare, fiecare ar trebui să-și desfășoare activitățile în mod responsabil în locul său, iar viitorul maghiar în această regiune va fi garantat”, a spus Lajos Bara.

În momentul de față, Colegiul Reformat Wesselényi funcționează într-o clădire din incinta Colegiului “Alessandru Papiu Ilarian” Zalău, urmând a fi relocat după ce noua construcție, o clădire cu 5 etaje, va fi finalizată.

Construcția noului imobil a început în 2022, după ce biserica a achiziționat un teren în acest scop. Noua clădire va putea găzdui circa 500 de copii, în 20 de săli de clasă. Vor fi amenajate, de asemenea, laboratoare, o aulă, o bibliotecă, o sală de sport și un teren de sport.

Decizia de a construi o unitate de învățământ nouă a venit după ce retrocedarea clădirii care găzduiește în prezent Colegiul Național “Silvania”, revendicată de Eparhia Reformată Piatra Craiului încă din 2003, a fost blocată în instanță.

Peste 20 de ani de procese

Vă reamintim că impozanta clădire din centrul Zalăului a fost revendicată de Eparhia Reformată Piatra Craiului. Comisia de restituire de la Bucureşti a refuzat însă să o retrocedeze, invocând anumite lipsuri. Hotărârea de respingere a fost contestată de Eparhie la Curtea de Apel din Cluj-Napoca, dar Biserica a pierdut procesul în primă instanţă. În urma recursului, în octombrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a retrimis cazul instanţei de fond. În urma rejudecării, în 2021, Curtea de Apel a dispus restituirea dar Primăria Zalău a atacat decizia instanței, astfel că procesul pentru dreptul de proprietate continuă acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dintre colegiile reformate din Transilvania, cel din Zalău este singurul căruia nu i s-a retrocedat până acum nicio clădire.

În schimb, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a intrat în proprietatea fostului Palat al Copiilor Zalău. Imobilul a fost retrocedat moștenitorilor familiei Faluvegy în anul 2009, iar proprietatea a fost cumpărată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului în 2019. În anul 2021, noul proprietar a solicitat Primăriei Zalău autorizația de demolare a clădirilor existente pe proprietatea de pe strada Cloșca din Zalău, pentru construirea un complex școlar cu o capacitate de 600 de elevi. Activitățile ce se vor desfășura aici vor fi similare cu cele găzduite de fostul Palat al Copiilor.