Medicii de familie și medicii specialiști din policlinici vor continua să acorde consultații decontate și după data de 1 iulie. Săptămâna trecută au avut loc negocieri între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor din România pentru modificarea și completarea Contractului-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, având în vedere faptul că documentul urmează să expire la 30 iunie.
În urma discuțiilor, s-a stabilit ca CNAS să nu scadă sumele plătite medicilor pentru consultații și s-a convenit asupra menținerii valorilor aferente punctelor per capita și per serviciu din asistența medicală primară, respectiv menținerea valorilor aferente punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate.
În asistența medicală primară, medicii vor primi 12 lei pentru fiecare pacient înscris pe liste și 8 lei pentru o consultație.
În asistența medicală ambulatorie de specialitate, se va acorda suma de 4,5 pentru fiecare serviciu medical. De menționat că în cadrul unei consultații pot fi oferite mai multe servicii medicale, iar medicii din ambulatoriu nu primesc bani per capita.
Se menține plafonul de 6.000 lei/lună pentru cabinetele care oferă asistență medicală stomatologică.
Medicii urmează să semneze un nou contract cu CNAS până pe 1 iulie. Actualul contract, valabil până la finele lunii iunie, a fost încheiat la începutul anului, pe o perioadă de 6 luni, după ce CNAS intenționase să scadă tarifele plătite medicilor de familie și din ambulatoriu. Acest lucru a declanșat proteste în rândul medicilor, aceștia amenințând că nu vor mai acorda servicii decontate prin CNAS, ci doar contra cost.
Urmare a negocierilor purtate în luna ianuarie, s-a convenit ca aceste valori să fie menținute până la data de 30 iunie 2024, urmând ca la nivelul CNAS să fie continuate demersurile interinstituționale pentru asigurarea finanțării la același nivel până la finalul anului în curs.
“Accesul pacienților la servicii medicale, asigurarea dialogului permanent, a echilibrului și stabilității în sistemul de asigurări sociale de sănătate, reprezintă priorități ale mandatului meu. Acestea sunt condiții esențiale pentru toți cei care au nevoie de servicii medicale (în asistența medicală prespitalicească – ambulatoriul de specialitate, asistența medicală primară, asistența medicală stomatologică, în spitale sau în cadrul celor 17 programe naționale de sănătate curative derulate de către CNAS). Susținerea și implicarea partenerilor de dialog este vitală, astfel încât CNAS să își poată îndeplini misiunea de a oferi pacienților acces la servicii medicale, iar furnizorilor stabilitate și predictibilitate – condiții de bază pentru a putea asigura un act medical de calitate“, a declarat președintele CNAS, Valeria Herdea.