Odată cu venirea verii riscul de a fi ciupit de insecte este foarte mare. De aceea este foarte important să recunoști cele mai frecvente ciupituri de insecte și să știi cum să reacționezi, pentru a preveni neplăcerile.
1. Înțepăturile de țânțari
Cea mai frecventă este înțepătură de țânțar. Cu toții ne alegem cu înțepături de țânțari în timpul verii. Deși acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătate sunt destul de greu de suportat din cauza mâncărimilor aproape insuportabile.
Înțepăturile de țânțari pot lasă în urmă zone iritate, roșii și senzații de mâncărime. Înțepăturile sunt produse de femelele de țânțar care se hrănesc cu sânge. Ca să-l poată extrage, injectează o cantitate mică de salivă, cu rol anticoagulant. Această salivă provoacă mâncărimi și durere – o proteină ce intră în compoziția ei rămâne în piele și declanșează o reacție a sistemului imunitar, scrie csid.ro
Dezinfectează forte bine locul apoi, pentru a calma mâncărimea, aplică o cremă sau un unguent împotriva iritației pielii. Mai poți aplica un cub de gheață, direct pe înțepătură, pentru a calma senzația de mâncărime.
Atenție! Dacă în urma înțepăturii de țânțar apar simptome precum febră, dureri articulare și inflamații, mergi de urgență la medic. Șansele că țânțarul să-ți fi transmis o infecție sunt foarte mari.
2. Înțepăturile de purici
Înțepăturile de purici sunt foarte ușor de recunoscut. De regulă apar ca 3-5 până la 10 pete mici, roșii, la distanțe apropiate. De regulă, roșeața și mâncărimile provocate de înțepăturile puricilor dispar în 5-10 zile. Pentru a diminua senzația de mâncărime poți aplica un unguent special pentru înțepăturile de insecte.
3. Înțepăturile ploșniței de saltea
Ploșniță de saltea este o altă insectă care le vine de hac multor persoane în sezonul estival. Acestea sunt întâlnite în special în camerele de hotel, însă le poți “transporta” cu ușurință acasă. Reacțiile la aceste insecte diferă de la om la om. În timp ce anumite persoane nu simt nimic și nu se observă ciupiturile pe corp, altele dezvoltă reacții alergice care se manifestă prin roșeață, mâncărimi și chiar durere.
Dezinfectează rapid zona inflamată și aplică un unguent antiinflamator. Dacă acestea persistă, sau se înrăutățesc mergi la medic.
4. Înțepăturile de păianjen
Înțepăturile de păianjen pot fi recunoscute foarte ușor: două puncte mici, roșii, înconjurate de un cerc roșiatic. Acestea sunt însoțite de senzații de mâncărime, arsură și chiar usturime. Dezinfectează zona și aplică un unguent antiinflamator.
Atenție! La înțepătura de păianjen, anumite persoane pot dezvolta reacții alergice severe (șoc anafilactic), caz în care trebuie să mergi de urgență la spital. Semnele și simptomele specifice acestei reacții intense includ: apariția șocului (când sistemul circulator nu mai poate asigura fluxul sangvin adecvat către organele vitale), tuse, dispnee, tulburări severe ale respirației, senzație de sufocare, edematierea limbii, a buzelor, a pleoapelor, palmelor, tălpilor și a mucoaselor (situație întâlnită adesea în cazul angioedemelor), confuzie, amețeală, greață, diaree, crampe abdominale, urticarii și înroșirea pielii, potrivit sfatulmedicului.ro.
5. Înțepăturile de căpușe
Înțepăturile de căpușe sunt cele mai periculoase. Aceste insecte pot transmite boli grave, printre care boala Lyme sau menigoencefalita.
De regulă mușcătură de căpușă nu provoacă niciun simptom. Există însă persoane alergice care pot simți senzații de durere, umflatură în locul afectat, erupție, senzație de arsură sau chiar dificultate respiratorie.
Atenție! Dacă în urma mușcăturii de căpușa observi erupții la nivelul pielii, este principalul simptom al transmisiei bolii Lyme. Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală și o erupție caracteristică la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul mușcăturii. Erupția apare în decurs de 3-30 de zile de la mușcătură. O particularitate a erupției este aceea că se răspândește în decurs de câteva zile.
6. Înțepăturile de furnică
Înțepăturile de furnică sunt de cele mai multe ori extrem de dureroase, pe moment. După ce îndepărtezi furnica vă persista o senzație de mâncărime și usturime, însoțită de iritație a pielii și inflamație.
Furnicile roșu-brun sau brun închis se atașează de tegumentul uman prin mandibule puternice și își rotesc corpul în jurul capului în timp ce injectează repetat venin printr-un ac situat posterior. Reacția inițială eritemato-papuloasă, însoțită de senzație de arsură și prurit, cedează în aproximativ 30 de minute și în 24 de ore apare o pustulă. Pustulele ulcerează în următoarele 48 de ore și ulterior se vindecă în 7-10 zile, dacă nu se infectează secundar. Dacă simptomele nu trec de la sine, aplică un unguent cu cortizon sau mergi de urgență la medic.
7. Înțepăturile de viespe și albină
Înțepăturile de viespe și albină sunt inofensive pentru persoanele cele mai multe persoane. Înțepătura de albină sau viespe este dureroasă la început. Aceasta este însoțită de arsuri, mâncărimi și înroșirea pielii. De regulă simptomele dispar în câteva ore.
Atenție! În cazuri rare, sau în cazul în care victima este înțepată de numeroase viespi ori albine, pot apărea reacții alergice severe (șoc anafilactic). Acestea trebuie transportate de urgență la spital, în caz contrar o înțepătură de albină sau viespe le poate fi fatală. Primele simptome ale șocului anafilactic sunt: vărsături, tulburări respiratorii, tremurături, accelerarea pulsului. Aceste persoane trebuie transportate de urgență la medic, în caz contrar înțepăturile pot provoca decesul.
De cele mai multe ori, după înțepătură de albină sau viespe, acum acesteia rămână înfipt în piele. Acesta trebuie îndepărtat iar locul respectiv trebuie spălat cu apă și săpun, apoi dezinfectat prin aplicarea unei comprese cu alcool mentolat, alcool salicilat, oțet sau comprese simple cu apă rece și gheață.
Sursa ziare.com