Bărbații se confruntă adesea cu locuri de muncă solicitante, schimbări mai mult sau mai puțin așteptate în mediul familial, un program încărcat de îndatoriri la care nu reușesc să spună „nu” și, prin urmare, cu dificultăți în a obține un somn odihnitor.
Pentru că somnul să află la capătul listei de priorități și nicidecum la început, cum ar trebui, aceștia se pot confrunta cu stări de somnolență, probleme de concentrare, lipsă de motivație, iritabilitate și chiar luare în greutate. Însă odihna mult visată poate fi obținută cu doar câteva schimbări ce țin de igiena somnului. Hai să vedem împreună care sunt acestea și cum poți trece de la stresul vieții de zi cu zi la un somn odihnitor și revitalizant:
Identificarea surselor de stres
Un prim pas în gestionarea problemelor legate de somn este identificarea surselor de stres din viața cotidiană. Fie că vorbim despre presiunea la locul de muncă, problemele personale sau preocupările legate de sănătate și relații, recomandăm ca acestea să fie confruntate, și nu evitate.
Dacă o discuție serioasă cu șeful este amânată, încearcă să-ți exprimi cât mai curând nevoile și să ceri o schimbare. Este important și să nu aduci stresul de la muncă acasă, ci să-ți folosești timpul liber pentru a te relaxa cu adevărat.
Dacă e vorba de o relație sau alte probleme personale, ia în calcul consultarea unui terapeut, pentru că el va fi obiectiv și te va ajuta să ajungi la soluțiile de care ai nevoie. Dacă nu îți surâde ideea, fii deschis față de parteneră sau de un prieten, fără a lăsa emoțiile negative să se adune și să ducă la răbufniri.
Implementarea ritualurilor de relaxare
Pentru a pregăti corpul și mintea pentru odihnă, este recomandat să apelezi la ritualuri de relaxare înainte de culcare. Acestea pot include activități precum ascultarea unei muzici liniștitoare, plimbatul, cititul, un duș cald sau practicarea tehnicilor de respirație și meditație.
Activitățile fizice intense, realizate cu până la patru ore înainte de somn, sunt de evitat deoarece ele cresc temperatura corpului și pot îngreuna procesul de adormire. Totuși, pe timpul zilei este mai mult decât recomandat să ne obosim puțin corpul, deoarece mișcarea contribuie la reducerea nivelului de stres și la inducerea unei stări de calm necesare pentru o zi productivă și un somn odihnitor.
Menținerea unui program regulat de somn
Calitatea somnului depinde de menținerea unui program regulat de somn, chiar și în weekend. Acest lucru înseamnă stabilirea unor ore fixe de culcare și de trezire, pentru a antrena corpul să se relaxeze și să se trezească la aceleași ore în fiecare zi. O rutină de somn regulată poate ajuta la stabilirea unui ciclu sănătos de somn și veghe, contribuind la nopți mai odihnitoare pe termen lung.
Crearea unui mediu propice pentru somn
Un mediu confortabil și liniștit poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului tău. Asigură-te că dormitorul este întunecat și că temperatura este cuprinsă între 17-19 grade Celsius. Achiziționează un ventilator dacă e nevoie sau pune mai multe pături pe tine iarna.
Dacă în jur este gălăgie, ia în considerare dopurile de urechi sau redecorarea camerei cu perdele mai groase și un covor pentru a absorbi zgomotul. De asemenea, evită expunerea la lumina albastră a ecranelor înainte de culcare și apelează la un jurnal în care să-ți scrii gândurile dacă te simți anxios și încerci să te distragi de la gânduri.
Evită și culcatul în pijamale strâmte sau incomode întrucât acestea pot afecta semnificativ somnul. Utilizează pijamale de bărbați sau pijamale de băieți din materiale precum bumbacul sau fibrele botanice, care permit corpului să-și regleze temperatura. Unele fibre botanice, precum bambusul și eucaliptul, sunt cunoscute pentru proprietățile lor naturale antimicrobiene și hipoalergenice, oferind multiple beneficii pentru cei care le aleg. Capacitatea lor de a absorbi umiditatea și de a o îndepărta de piele în timpul somnului asigură un confort sporit, în special pentru cei care sunt sensibili la temperaturi ridicate.
Adoptarea unei diete echilibrate
O dietă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate contribui la reglarea ciclului somn-veghe și la îmbunătățirea calității somnului. Consumul de alimente bogate în triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei și melatoninei, cum ar fi carnea de curcan, laptele, bananele sau semințele de dovleac, poate promova somnul și relaxarea. Renunțarea la mesele grele înainte de somn și adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, proteine slabe și carbohidrați complecși, va duce la îmbunătățirea stării generale de sănătate și implicit la un somn mai calitativ.
De asemenea, limitarea consumului de cofeină și alcool înainte de culcare poate facilita procesul de adormire și menținerea unui somn neîntrerupt. Deși unii bărbați cred că alcoolul îi ajută să doarmă mai bine, el doar produce somnolență și ne poate face să adormim mai repede. Cu toate astea, mulți oameni se trezesc prea devreme după ce au băut alcool cu o seară în urmă, iar pe termen lung acesta poate cauza probleme de sănătate care să înrăutățească și mai tare calitatea somnului.
Consultarea specialistului
În unele cazuri, dificultățile legate de somn pot fi cauzate de probleme de sănătate sau alte condiții medicale. Dacă întâmpini dificultăți persistente în a adormi, recomandăm să consulți un specialist în sănătate pentru evaluare și recomandări.
(P)