La Poșta Română s-a declanșat greva generală, în data de 1 aprilie, la ora 00.00. Angajații au deschis conflictul de muncă nemulțumiți fiind de salariile pe care le primesc.
18 mii din cei peste 21 de mii de angajați ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități şi de vechime, vor avea din luna iulie 2024 salariul minim pe economie, susține Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România.
Sindicaliștii spun că, la scurt timp după declanșarea grevei, au apărut și presiunile.
“Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, raportează mai multe presiuni care se fac asupra lucrătorilor poștali, membri de sindicat, care își doresc să intre în grevă. Aceste imagini au fost filmate în această noapte în HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj al Poștei Române. Concret, în imagini apar 13 angajați ai Poștei Române, trimiși de la București, să-i înlocuiască pe cei care au intrat în grevă astăzi în HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj. În urma acestei decizii, lucrătorii poștali din HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj au protestat și au cerut ca aceștia să părăsească incinta HUB-ului, nefiind angajați ai acestei filiale a Compania Naţională Poşta Română. Totodată, s-au raportat presiuni și la Oficiul Poștal Târgoviște, unde a sosit în această dimineață, de la București, o delegație de trei persoane, angajate în centralul Companiei Naționale Poșta Română, pentru a opri greva membrilor SLRP de la Târgoviște”, au anunțat, luni dimineața, sindicaliștii, mesajul lor fiind însoțit de o filmare realizată la Cluj.
De cealaltă parte, Compania Națională Poșta Română dă asigurări ci populația nu va avea de suferit din cauza grevei salariaților.
“Compania Națională <Poșta Română> va asigura întocmai distribuirea trimiterilor si drepturilor sociale pentru toti clienții.
Asigurăm toți clienții, partenerii și instituțiile bancare de stabilitatea și funcționalitatea serviciilor derulate de Compania Națională <Poșta Română>, precum și de soliditatea politicilor de management aflate în curs.
Precizăm, de asemenea, că escaladarea conflictului de muncă este una artificială, iar Poșta Română a luat toate măsurile pentru depășirea acestuia!”, au transmis reprezentanții companiei.
În 19 martie, poștașii din România, inclusiv cei din Sălaj,  au fost în grevă de avertisment, timp de două ore.Principalele revendicări ale poștașilor vizează o creștere salarială de 400 de lei net pentru toți angajații Poștei Române și o majorare a sporurilor de loialitate cu 5 – 10 la sută.