Testele de laborator arată că multe din preparatele pe bază de lapte sunt falsificate și se comercializează pe piața românească. Producătorii încalcă regulile cu privire la standardele de calitate, indiferent dacă este vorba despre lapte, brânză, iaurt sau smântănă.

Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit situații în care anumite alimente aveau în compoziție lapte de vacă, deși pe etichetă scria că sunt preparate din lapte de capră.

Specialiștii sunt de părere că este o înșelătorie cu bună știință și că producătorii recurg la această practică pentru un câștig mai mare. Unul dintre exemplele date este acela că grăsimea animală din produsele lactate este mai scumpă decât cea vegetală. Prin urmare, o parte dintre procesatori preferă să o înlocuiască, în ciuda rețetei.

Situația este cunoscută la nivelul Institutului de Cercetări Alimentare, dar și de către ANSVSA. Inspectorii sanitar-veterinari au închis mai multe magazine din aceste motive și au confiscat mii de kilograme de produse lactate care urmau să ajungă în comerț. Nivelul la care se falsifică este mult prea mare și necesită eforturi concentrate de combatere.

 „O telemea nu trebuie să se dezmembreze, nu trebuie să curgă. Laptele trebuie să aibă totuși o anumită culoare, o anumită consistență, un anumit miros. Este însă foarte greu să ne dăm seama de un produs ambalat. Produsul ambalat este de obicei posibil de testat doar în laboratoare. Un consumator neavizat este aproape imposibil să distingă produsul fals la raft”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Concluziile demonstrează o realitate: laptele este îndoit cu apă; iaurtul și smântâna au un conținut mai redus de grăsime decât cel înscris pe etichetă; brânza se dezintegrează. Specialiștii sanitar-veterinari susțin că laptele și preparatele din lapte sunt produsele cel mai ușor de falsificat. Iar acest lucru este foarte tentant pentru anumiți producători.

Inspectorii ANSVSA au înschis recent mai multe magazine și depozite din București și Ilfov. Alte unități care funcționau în condiții insalubre sau procesau și vindeau lactate cu probleme au fost descoperite în județele Dolj, Cluj și Ialomița.

În total, inspectorii sanitar-veterinari au confiscat peste 17.000 de kilograme de lactate.

„Produsele au fost retrase de la un număr de patru unități, în special din zona de depozitare a produselor alimentare. Urmau să ajungă în comerț”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA.