Chiar daca Primaria Zalau a fost singura din tara care a furnizat actele normative si deciziile in pregatire Academiei de Advocacy, studiul acestei institutii arata ca exista probleme in comunicarea cu cetatenii. Lucrurile stau mult mai rau la nivelul Consiliului Judetean Salaj, potrivit aceluiasi institut.
Consultarea publica la care sunt obligate autoritatile locale din Salaj pentru deciziile pe care le iau la nivel administrativ reprezinta o necunoscuta. Actele normative si deciziile in pregatire ale consiliului judetean si ale consiliilor locale nu sunt puse in dezbatere publica, asa cum ar fi normal potrivit prevederilor legale in vigoare, ci reprezinta mai degraba un act de vointa unilaterala din partea alesilor salajeni. Societatea civila nu este inexistenta, ci doar nu este luata in considerare, potrivit unui studiu realizat de Academia de Advocacy cu ocazia lansarii miscarii civice Coalitia 52 in data de 27 ianuarie 2012. In studiul lor au fost „masurate” Consiliul Judetean Salaj si Consiliul Local al municipiului Zalau, alaturi de alte 40 de consilii judetene, 54 de primarii si 15 ministere.
Doar Primaria Zalau respecta transparenta decizionala
Cei de la Academia de Advocacy au solicitat lista cu actele normative si deciziile in pregatire, conform prevederilor Legii 52/2003 privind trans-parenta decizionala, care le obliga pe acestea sa furnizeze, la cerere, acest tip de in-formatii, spre consultare publica. Din toate primariile la care s-a trimis solicitarea, una singura a raspuns pozitiv – Pri-maria municipiului Zalau. In schimb, Consiliul Judetean Salaj a refuzat furnizarea acestor informatii. Tot cu refuz au fost tratati cei de la Academia de Advocacy si dupa consumarea celui de-al doilea pas permis de lege – depunerea de plangeri prealabile la Consiliul Judetean. Situatia este considerata de analisti ca fiind neacceptabila pentru ca nu respecta prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala.
Accesul la informatiile de interes public, limitat in Salaj
Nici accesul cetatenilor la informatiile de interes public, conform Legii 544/2001, nu este unul dintre punctele forte ale celor doua institutii ale administratiei publice locale. Pe plan national, peste 90 la suta dintre consiliile judetene, consiliile locale si primariile analizate, printre care si Consiliul Judetean Salaj si Primaria municipiului Zalau, nu asigura cetatenilor un acces facil la informatiile publice, site-urile lor fiind lipsite de o sectiune dedicata acestui domeniu. Actualizarea deficienta, informatiile vagi si insuficiente si depasirea termenelor prevazute de lege sunt alte aspecte care greveaza accesul publicului la informatii, asa cum arata Academia de Advocacy. Aici sunt analizate si cele doua site-uri ale institutiilor salajene, iar concluzia este nefavorabila – acestea nu ofera acces facil la informatie. Criteriile dupa care s-a masurat accesibilitatea publicului la informatii sunt: existenta unei sectiuni dedicata transparentei decizionale, frecventa actualizarilor de pe site, respectarea termenelor privind raspunsul la solicitari de informatii publice, acuratetea informatiilor si accesibilitatea in site.
„Situatia este extrem de ingrijoratoare. Nerespectarea acestor legi afecteaza insasi substanta democratiei participative pe care ne straduim sa o construim in Romania. Fara o aplicare consecventa, in care sa se combine decizia politica si competenta profesionala, astfel de legi raman litera moarta. |i de aceea striga oamenii in strada ca vor sa fie luati in seama”, a declarat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy.
Capilnasiu, nedumerit de rezultatele studiului
Primarul municipiului Zalau s-a aratat nedumerit de rezultatul studiului facut de Academia de Advocacy, mai ales ca a fost singura primarie din tara care a raspuns solicitarii Academiei. „Ne straduim sa fim cat mai deschisi la orice solicitare de informatii, legat de orice apartine de consiliul local sau de primarie. In continuare vrem sa marim transparenta decizionala si sa postam pe site toate contractele de lucrari sau de prestari servicii pe care le avem, tocmai pentru a respecta principiul transparentei. Este adevarat ca avem si solicitari mai dificile, dar incercam sa raspundem in masura in care putem”, a declarat Radu Capilnasiu pentru Graiul Salajului.
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, nu a putut sa comenteze rezultatul studiului pentru ca nu cunostea situatia.