În perioada 26 – 29 februarie., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu cei ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor din cadrul polițiilor orășenești Șimleu Silvaniei și Jibou și al celor din cadrul secțiilor de poliție rurală Sărmășag și Crasna, au desfășurat acțiuni pe linia prevenirii și combaterii victimizării minorilor și pentru informarea corectă a cetățenilor, în vederea prevenirii și combaterii înșelăciunilor în mediul online și a victimizării acestora prin diverse infracțiuni.

În cadrul acțiunilor, polițiștii sălăjeni au desfășurat activități informativ-preventive la Școala Gimnazială „Horea” și Colegiul Național Simion Bărnuțiu din localitatea Șimleu Silvaniei, la Liceul Tehnologic „Octavian Goga” și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din localitatea Jibou, Liceul Tehnologic „Cserey Goga” din localitatea Crasna, precum și la Liceul Tehnologic nr. 1 Sărmășag, activități în cadrul cărora elevilor le-au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi şi măsurile de prevenire pe care aceștia le pot lua pentru a le evita. De asemenea, au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore, precum răspunderea penală a minorilor și efectele comiterii de infracţiuni în plan social. Cu ocazia acestor activități, elevii au fost instruiți să devină mai conștienți de riscurile online și să fie echipați cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a naviga în siguranță pe internet.

În cadrul activităților întreprinse, polițiștii au fost prezenți în piețele din localitățile Crasna, Șimleu Silvaniei, Jibou și Sărmășag, unde le-au oferit informații utile cetățenilor, în vederea prevenirii înșelăciunilor în mediul online și recunoașterea atacatorilor cibernetici, pentru a nu deveni victime ale acestora și a nu investi în afaceri fictive. Cetățenilor le-a fost prezentat modul de operare folosit de atacatorii cibernetici, le-au fost oferite recomandări pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute și le-au fost prezentate riscurile la care se expun atunci când accesează reclame și platforme de tranzacționare false, care oferă câștiguri atractive cu investiții mici.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj vor desfășura astfel de acțiuni și în perioada următoare și vor fi alături de cetățeni, pentru prevenirea victimizării acestora.