O moara la standarde europene
Curtea firmei Europan din Sarmasag a devenit arhiplina, vineri, 24 aprilie, cu sutele de persoane venite pentru a participa la inaugurarea noii mori a fratilor Agoston. Printre invitati s-au numarat oameni politici, sefi de institutii sau reprezentanti ai mediului de afaceri, atat autohton cat si din strainatate.
Investitia, care a luat nastere prin eforturile proprii ale fratilor Agoston, administratorii firmei Europan, dar si cu fonduri SAPARD, este, probabil, cea mai importanta din zona, suma totala investita depasind 4,7 milioane de euro. Dar la asemenea cheltuiala si rezultatele sunt pe masura. Astfel, moara va putea produce zilnic peste 180 de tone de faina si, cu toate ca productia atinge si cantitativ, cote extrem de ridicate, in noua moara vor lucra… doi angajati. “In fiecare zi, moara va fi deservita de o laboranta (pentru ca fratii Agoston au infiintat si un laborator) si de cate un morar pentru fiecare schimb. Intreaga masinarie (care ocupa un spatiu imens de 8 etaje) va fi controlata prin intermediul unui computer”, ne-a declarat unul din angajattii firmei.
Intreaga constructie, precum si utilajele, respecta toate standardele europene in domeniu. Si pentru a fi sigur de reusita, Iosif Agoston impreuna cu proiectantul cladirii s-au documentat ani la rand la targuri si simpozioane in intreaga Europa.
Au colaborat cu cei mai buni
“In prima faza, eram aproape de semnarea unui contract cu o firma italiana dar, intre timp, au aparut anumite probleme. In tot raul a fost, insa, si un bine, pentru ca am fost contactati de firma Buhler (numarul 1 mondial in domeniul utilajelor pentru morarit) si am realizat investitia impreuna cu ei”, a spus Onut Prodan, proiectantul cladirii. Recunoscuti ca fiind deosebit de meticulosi, nemtii nu au facut rabat de la calitate si le-au solicitat fratilor Agoston o cladire sigura si demna de utilajele germane.
Lucrarile propriu-zise la cladire au inceput in vara lui 2007 si au fost terminate in aproximativ un an, iar in noiembrie 2008 au fost efectuate primele probe tehnologice.
Pe langa moara, familia Agoston a investit si intr-un siloz care poate depozita 2.400 de tone de grau si in perioada imediat urmatoare, va fi construit un altul nou cu o capacitate de 8.000 de tone. Cea mai mare parte a fainii urmeaza sa fie vanduta clientilor firmei, dar o parte va fi valorificata deoarece cei trei administratori detin si o brutarie care produce si livreaza deja produse in aproape tot judetul si se ocupa, in trei zone, si de livrarea cornurilor pentru scolari.
Fratii Agoston sunt buni cunoscatori in accesarea fondurilor SAPARD si urmeaza sa mai primeasca inca 750.000 de euro, bani care vor fi folositi pentru modernizarea brutariei.