Curtea de Apel Cluj a dispus, zilele trecute, achitarea unei asistente medicale de la Serviciul de Medicină Legală Maramureș care fusese condamnată de Tribunalul Sălaj, fiind acuzată că măsluia rezultatele analizelor de alcoolemie.
Mihaela Coste era suspectată că măsluia rezultatele de alcoolemie, pentru care ar fi primit diferite sume de bani. A fost trimisă în judecată de procurori, iar în luna septembrie 2023, Tribunalul Sălaj a condamnat-o la cinci ani și 7 luni de închisoare cu executare pentru patru infracțiuni: distrugere de probe, fals intelectual, luare de mită și favorizarea infractorului.
Ea a fost acuzată de procurori că a ajutat cel puțin 10 șoferi prinși băuți la volan să scape de dosarele penale după ce le-a diluat probele de sânge ca să apară că aveau o alcoolemie spre zero.
Inculpata a decis să atace cu apel hotărârea magistraților sălăjeni, la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii clujeni au decis că fapta nu există și, în consecință, au desființat decizia Tribunalului Sălaj prin achitarea asistentei medicale.
”Clienta mea nu avea absolut nicio atribuție pe linia analizării probelor biologice, aspect trecut sub tăcere de către procurori”, a declarat avocatul asistentei, Alexandru Rîșniță, pentru ziarMM.
Mihaela Coste a fost achitată de Curtea de Apel pentru toate infracțiunile pentru care a fost condamnată în Sălaj.
”Achitarea s-a dispus pe motiv că fapta nu este tipică. Altfel spus, pentru că nu sunt îndeplinite mai multe elemente constitutive ale infracțiunilor. Pe scurt, contrar celor susținute olimpian de către procurorul din cadrul Parchetului Maramureș, pe de o parte, probele nu au fost diluate, iar pe de altă parte, doamna Coste nu avea atribuții de serviciu pe linia prelucrării de probe. Nu pot decât să mă bucur că instanța de apel s-a aplecat într-adevar asupra aspectelor semnalate de către apărare. Le-a confirmat pertinența și chiar le-a completat pe alocuri”, a declarat avocatul Rîșniță pentru sursa citată.
Până la sentința definiviă, acuzata a fost plasată sub control judiciar.
Vă reamintim că faptele de care era acuzată Mihaela Coste au ieșit la iveală după ce un preot ar fi apelat la aceasta. Fusese implicat într-un accident rutier și, la testarea cu etilotestul la locul accidentului, a rezultat o alcoolemie de 0,52 în aerul expirat. Rezultatele probelor biologice, mult mai mici, au atras suspiciunea polițiștilor. Au fost anunțați procurorii anticorupție care au stabilit, în urma cercetărilor, că asistenta ar fi primt bani încă din 2015 pentru ca șoferii să obțină valori mai mici ale concentrației de alcool în sânge.
Sumele pretinse ajungeau până la 5.000 de lei. În total, asistenta de la Medicină Legală ar fi primit peste 33.000 de lei, prin diverși intermediari.
În urma perchezițiilor, femeia a fost arestată preventiv pentru luare de mită în formă continuată, favorizarea făptuitorului, fals intelectual și sustragerea sau distrugerea de probe.
Jurnalistul Vasile Dale arăta, în 2022, că în dosarul falsificării de alcoolemii de la Laboratorul de Medicină Legală Maramureș 10 persoane au semnat acorduri de recunoaștere a vinovației. Procurorii l-au audiat și pe adjunctul șefului IPJ Maramureș în același dosar, în calitate de martor. De asemenea, ar fi fost audiat și un procuror tot ca martor, iar la scurt timp acesta s-a pensionat.
Preotul din Ungureni care a fost implicat în acel accident rutier și de la care a pornit ancheta la SML Maramureș ar fi semnat acord de recunoaștere a vinovăției.