Programul ”Noua Casă” continuă în acest an, primind de la Ministerul Finanțelor fondurile necesare garantării creditelor. Accesând împrumuturile garantate de stat prin acest program, beneficiarii vor avea dobânzi mai mici și condiții de creditare mai bune. De la lansarea programului în 2009 (sub numele inițial de ”Prima Casă”) și până azi, au fost acordate peste 333.000 de garanții și promisiuni de garantare ce au susținut credite de aproape 64 miliarde lei.

”Prin această alocare transmitem un mesaj de continuitate, susținere și consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. «Noua Casă» a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români. Sunt importante și beneficiile conexe, precum atragerea de investiții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea calității zonelor urbane”, spune Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Ministerul Finanţelor a elaborat deja actul normativ necesar alocării unui plafon de garanții de 1 miliard de lei, pentru continuarea programului ”Noua Casã”.

Datele arată că din cele 333.219 garanții acordate până acum, majoritatea sunt pentru români cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani.

„Noua Casă” este cel mai accesat produs în domeniul imobiliar, valoarea totală a garanțiilor acordate fiind de 31, 57 miliarde de lei.

În anul 2024 se vor putea înscrie în Program și finanțatori care nu au participat în Program în anul precedent.

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, respectiv 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.

Un ghid cu informații utile despre cine poate aplica și care este procesul poate fi accesat AICI. De asemenea, o listă cu cele mai frecvente întrebări este disponibilă AICI.