Conform legislatiei in vigoare si tinand cont de normativele europene in domeniu, pana la sfarsitul anului viitor, suprafata de spatiu verde din intravilanul localitatilor ar trebui sa ajunga la 20 de metri patrati pe locuitor, respectiv la minimum 26 de metri patrati pana la finele anului 2013. Deocamdata, cel putin la nivelul oraselor salajene, lucrurile nu par a se indrepta in directia dorita, Salajul continuand sa fie codas pe tara la suprafata ocupata de spatii verzi. Potrivit datelor Agentei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, cel mai rau sta, la acest capitol, orasul Jibou, care avea, la sfarsitul lui 2008, doar cate 3,19 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor. Extrem de putin spatiu verde – numai 6,07 mp/locuitor – este si in Simleu, iar Zalaul apare in statisticile APM cu 15,3 mp. Cel mai bine sta orasul Cehu Silvaniei, unde suprafata verde este de 16,48 mp/locuitor.
Pentru a se asigura ca administratiile locale se vor achita de obligatia de a realiza suprafetele de spatii verzi necesare pentru tinta de 26 mp, autoritatile de mediu le-au cerut acestora programe de realizare etapizata a suprafetelor respective. Trei dintre primariile orasenesti au respectat, in mare masura, programul stabilit. Este vorba despre Jibou (care avea de realizat 3,19 mp/locuitor si a realizat exact atat), Simleu (care a facut 6,07 mp din 6,8 propusi) si Cehu Silvaniei (cu 16,48 realizati din 16,8 promisi). Singura care nu s-a tinut de program este Primaria Zalau, care a ajuns cu spatiile verzi la 15,3 mp/locuitor, fata de 18,43 prevazuti.
Precizam ca, potrivit legii ce reglementeaza administrarea acestor zone (Legea 24/2007), in categoria spatiilor verzi intra suprafete de teren din intravilanul localitatilor, amenajate ca parcuri, scuaruri, aliniamente plantate in lungul bulevardelor si strazilor, dar si terenuri libere, neproductive (mlastini, stancarii, pante afectate de alunecari de teren s.a.), care pot fi amenajate ca plantatii.
Zalaul, orasul betoanelor
Zalaul este, de departe, cel mai aglomerat si neaerisit oras din judet. Populatia sa (706 locuitori pe kilometru patrat) o depaseste in densitate de aproape sapte ori pe cea a oraselor Jibou si Cehu si de aproape trei ori pe cea a Simleului.
Deficitari la spatii verzi
Articole
Anul Nou: manifest al speranței!
Dragi cititori, în curând intrăm pe făgașul noului an – seniorul 2025. Este clipa trasului de linie, a silogismelor finale și a propunerii de noi target-uri. Ce ne-a adus acest an în trecere și ce nu ne-a adus? Ce am fost pe cale să pierdem sau ce am pierdut? Ce ne dorim de la noul an? Am rezistat presiunii lumii secularizate și ne-am recunoscut propriile agonii și decadențe? Am căutat repere veritabile care să ne șlefuiască, care…
Mai mult...Familie cu casa arsă în toiul iernii. Pompierii s-au luptat cu focul aproape patru ore
În incendiul care a izbucnit luni dimineața la o casă de locuit în localitatea Șimișna au fost afectate acoperișul și mansarda, fiind arse o serie de bunuri din încăperi. Primarul Comunei Șimișna, Cristian Prodan, a făcut un apel public la toți cei care vor să sprijine familia greu încercată în prag de An Nou. ”Azi, 30 decembrie, a avut loc un incendiu la o casă de locuit din Șișna. Focul a distrus în totalitate acoperișul și mansarda.…
Mai mult...