Anul trecut, Zalăul a fost în șantier continuu din cauza lucrărilor care au debutat în anii 2020, 2021 și 2022 și care s-au finalizat rând pe rând.
Cele mai ”complicate” lucrări din punct de vedere al disconfortului creat în traficul rutier și pietonal au vizat modernizarea zonei centrale și reabilitarea și modernizarea principalelor artere rutiere. Dar lucrările s-au terminat și locuitorii municipiului s-au ales cu câteva lucruri care sporesc confortul locativ: trotuare noi, iluminat public eficient, am scăpat de zecile de cabluri dintre stâlpii de iluminat despre al căror aspect inestetic s-au scris mii de rânduri de-a lungul anilor, cu treceri de pietoni suprailuminate, cu o zonă pietonală (în sfârșit) și un centru care schimbă total aspectul municipiului, cu un cinematograf care a primit în câteva luni peste 50 de mii de persoane, cu parcuri modernizate, cu o bază sportivă nouă la Stadionul Municipal. Nici anul acesta nu scăpăm de șantiere pentru că se lucrează și la modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, dar vor demara și investiții noi.
Primarul municipiului, Ionel Ciunt, a precizat că majoritatea acestor investiții s-au realizat prin fonduri europene sau guvernamentale accesate de echipa Primăriei și că, din bugetul local, s-au alocat sume doar la nevoie.
”O serie importantă de proiecte care au ca efect creșterea calității vieții în comunitatea noastră au fost finalizate în anul 2023, iar cel mai îmbucurător aspect este că majoritatea investițiilor sunt finanțate din fonduri europene. După 18 ani de pauză, Cinematograful Scala a prins viață, iar zona centrală a devenit atractivă din punct de vedere economic și turistic prin intermediul proiectului de pietoniozare a străzii Unirii și de reabilitare a piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu. De asemenea, pe bulevardul Mihai Viteazul au fost amenajate trotuare moderne și piste de biciclete, străzile Corneliu Coposu și Avram Iancu au fost reabilitate, iar Societatea Citadin a intervenit cu lucrări de modernizare în mai multe zone din oraș. Pentru tineri au fost finalizate două blocuri de locuințe ANL, cheile fiind predate locatarilor în luna decembrie, zone abandonate sau degradate din municipiu au fost transformate în locuri de joacă și au fost făcute demersuri importante pentru implementarea unor noi proiecte de dezvoltare a orașului. La fel ca în anii precedenți, cele mai multe proiecte realizate au fost finanțate din fonduri europene. De asemenea, am valorificat și posibilitatea accesării fondurilor guvernamentale, iar atunci când a fost nevoie am alocat sume din bugetul local”, a declarat primarul Ionel Ciunt.
Scala și-a dovedit necesitatea: peste 50 de mii de spectatori în câteva luni
În luna februarie a anului trecut, zălăuanii au putut viziona, în sfârșit, un film la singurul cinematograf din județ. S-au scris cuvinte despre ”a fi” sau ”a nu fi” Scala din Zalău de se putea umple barajul de la Vârșolț… După 18 ani de la închidere, Scala a prins iar viață, prin sunet, culoare și multă lume, și s-au marcat câteva evenimente faine la care au participat regizori și actori cunoscuți. Exemple sunt premiera filmului Phoenix sau recenta premieră a filmului Libertate.
Primăria Zalău a reușit ca prin intermediul finanțării Companiei Naționale de Investiții să aibă în patrimoniu acum un cinematograf modern, total diferit față de ce a fost Scala de altădată – cu o sală mare de cinema 2D cu 215 locuri, o sală mică de cinema 3D cu 38 de locuri și un planetariu digital cu 29 de locuri. Prima proiecție din 2023 a rulat cu casa închisă și, pe parcursul anului 2023, Cinema Scala a atras 52.000 de vizitatori în sălile de cinema și planetariu.
Zalăul are, în sfârșit, zonă pietonală
La finalul lunii decembrie a fost efectuată recepția obiectivului de investiții “Pietonizare strada Unirii”, proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. A fost modernizată zona cuprinsă între Instituția Prefectului Județului Sălaj și Casa de Cultură a Sindicatelor (Piața 1 Decembrie 1918), continuându-se pe strada Unirii, spre Primăria Municipiului Zalău și Clădirea Transilvania (Piața Iuliu Maniu).
Zona centrală a devenit un spaţiu atractiv pentru toate grupele de vârstă, un spațiu de odihnă și recreere, cât și o zonă care oferă posibilitatea desfășurării unor activități publice cu ocazia unor diferite evenimente sau sărbători.
Piețele și zonele pietonale nou create sunt dotate cu mobilier urban, cișmele pentru băut apă și fântâni decorative. S-a adăugat o bandă de circulație pe strada 1 Decembrie 1918 ceea ce a dus la fluidizarea traficului în intersecția de la ceas. Piețele și zonele pietonale nou create sunt dotate cu mobilier urban, cișmele pentru băut apă și fântâni decorative. Inclusiv Îngerașii au fost repuși în valoare, fântâna fiind complet reabilitată.
Odată cu aceste lucrări, Zalăul a scăpat de vechea toaletă publică dezafectată din Piața Maniu, iar traficul în zonă s-a îmbunătățit simțitor datorită reconfigurării benzilor de circulație. S-a adăugat o bandă de circulație și pe strada 1 Decembrie 1918 ceea ce a dus la fluidizarea traficului în intersecția de la ceas.
Desigur, nici acest proiect n-a scăpat de râurile de dezbateri din on-line sau din presă. Dar vechii copacii tăiați au fost înlocuiți cu noi zone verzi (peste 3.600 metri pătrați) și au fost plantați 152 de arbori şi arbuşti tineri.
Strada 1 Decembrie 1918, mai sigură prin noua structura de rezistență
Odată cu lucrările la Platoul din fața Palatului Administrativ, a fost modernizată și strada 1 Decembrie 1918. Și bine s-a procedat deoarece, pe lângă reconfigurarea la trei benzi de circulație, a fost realizată o structură nouă de rezistență a lucrării de acoperire a Văii Zalăului.
La intersecția străzii 1 Decembrie cu Bulevardul Mihai Viteazul, cele două brațe ale Văii Zalăului se intersectează. Este acel loc veșnic transformat în arteziană la ploile abundente. Anul trecut a fost proiectată și executată o structură nouă de rezistență, fundații și elevații din beton monolit, peste care au fost așezate grinzi prefabricate tip PI pe ambele brațe.
Străzile Coposu și Iancu, total schimbate
Un alt proiect finalizat anul trecut a fost cel de modernizare a străzilor Corneliu Coposu și Avram Iancu. Pe lângă lucrări de modernizare a părții carosabile, au fost amenajate șase stații de autobuz, iar trotuarele au fost modernizate pe ambele părți ale străzilor. Au fost realizate parcări pe amplasamentele existente, s-au efectuat marcaje longitudinale, transversale și treceri de pietoni. Totodată, au fost efectuate lucrări de semnalizare rutieră, cu indicatoare și marcaje, precum și semaforizare pentru prioritizarea transportului în comun, la intersecția străzilor Corneliu Coposu cu Avram Iancu. În zonele verzi au fost plantați arbori și arbuști și s-au montat coșuri de gunoi, bănci și rastele pentru biciclete. S-a realizat rețeaua de canalizare pluvială, s-au amplasat cămine de vizitare, guri de scurgere și s-a realizat canalizația subterană a rețelelor de comunicații.
Pod nou pe strada Corneliu Coposu
Podul vechi de pe strada Corneliu Coposu, vizavi de Direcția Silvică, a fost demolat și reconstruit. Aceste lucrări au fost impuse în urma unei expertize, conform căreia podul se afla în stare critică, avand degradari atât la nivel de suprastructură, cât și la nivel de infrastructură. S-a reușit ca, în aproximativ trei luni, să se construiască un nou pod de șapte metri lățime, cu două benzi de circulație rutieră separate cu parapete de siguranță pietonală de trotuarul și pista de biciclete. Pe lângă investițiile de infrastructură și suprastructură au fost făcute și racordări cu terasamente și a fost amenajată albia văii.
Aproape 5 kilometri de piste de biciclete, pe Bulevardul Mihai Viteazul
Un alt proiect de investiții important pentru Zalău este amenajarea de “Trotuare și piste de biciclete pe Bulevardul Mihai Viteazul”, finanțat tot din fonduri europene. Au fost modernizate trotuarele de pe Bulevardul Mihai Viteazul, de la intersecția cu strada Corneliu Coposu din Piața Iuliu Maniu, până la intersecția cu strada Lupului și au fost amenajate piste de biciclete.
Acum, numai pe bulevard se poate merge în siguranță cu bicicleta 4,8 kilometri. Pistele sunt încadrate de bordură mare de carosabil și bordură mică față de spațiul verde. În cadrul aceluiași proiect, au fost amenajate 17 stații de autobuz cu branșament electric, din care 12 prevăzute cu copertină nouă, bancă încorporată și panou de afișare, iar șase stații au fost prevăzute cu sistem de e-ticketing, cameră video și afișaj.
Au fost realizate și parcări pe amplasamentele existente, s-au efectuat marcaje pentru treceri de pietoni și au fost montate indicatoare rutiere, iar în zonele verzi care se identifică ca și domeniu public au fost plantați arbori și arbuști, au fost montate coșuri de gunoi, bănci și rastele pentru biciclete.
S-a realizat rețeaua de canalizare pluvială, s-au amplasat cămine de vizitare și guri de scurgere și s-au realizat 10.000 ml de rețea de comunicații electronice și 151 de camerete de tragere. S-a realizat iluminatul pietonal în zona General Dragalina, respectiv s-au montat 18 stâlpi cu corpuri de iluminat echipați cu telegestiune.
Grădinița cu Program Prelungit nr. 5, reabilitată și extinsă
Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Grădinița nr. 5, de pe Kossuth, a fost complet modernizată și extinsă, asigurându-se condiții optime de învățare pentru 110 copii preșcolari. A fost reabilitată clădirea existentă, s-a extins cu un corp de clădire nou, legat cu un tunel de clădirea veche, în care se vor desfășura activități didactice, respectiv activități administrative. Grădinița a fost dotată cu echipamente specifice, în conformitate cu standardele educaționale, având ca scop creșterea calității actului educațional.
S-au finalizat lucrările la blocurile ANL din Dumbrava Nord
În vara anului trecut au fost finalizate și lucrările la cele două blocuri ANL, construite în Cartierul Dumbrava Nord, prin programul – Locuințe pentru tineri destinate închirierii. Investiția a fost realizată de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), la solicitarea Primăriei Municipiului Zalău, în baza protocolului de colaborare dintre Ministerul Apărării Naționale și Municipiul Zalău.
Înainte de Crăciun, 60 dintre apartamente au fost predate locatarilor. La acest obiectiv de investiții, Primăria Zalău a executat prin Citadin lucrările tehnico-edilitare care reveneau în atribuțiile administrației locale, respectiv alimentarea cu energie electrică, gaze naturale și apă, amenajare rețea de canalizare menajeră și canalizare pluvială, cât și amenajarea căilor de acces. Banii au fost accesați prin intermediul Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”.
Locuri de joacă mai multe și moderne
Tot în 2023 au fost modernizate vechile spații de joacă din Parcul Central și au fost înfiițate două noi parcuri cu locuri de joacă pentru copii. Unul în cartierul Meseș, altul pe strada Oborului. Acesta din urmă este și cel mai mare loc de joacă pentru copii care cuprinde, printre atracții, inclusiv tiroliană și tobogan tubular.
Banii au venit tot din fonduri europene, în cadrul proiectului care a presupus transformarea terenurilor abandonate în spații verzi. Cu cele două parcuri finalizate în 2023, Zalăul are acum opt parcuri noi: la Coada Lacului; pe Strada Viitorului; Cartier Dumbrava (Str. Victor Deleu) și Cartier Dumbrava (Str. Victor Deleu și Str. G. Dragalina); Aleea Digului; Cartier Dumbrava (Str. S. Bărnuțiu); Cartier Brădet (Str. Ghe. Doja și B.P.Hașdeu și Zona Dispensar CFR 1 și 2.
Noi blocuri de locuințe reabilitate energetic
Zalăul este unul dintre orașele în care s-a pus mare accent pe eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe. Și trebuie să recunoaștem că întreg peisajul urban a fost înfrumusețat urmare a modernizării fațadelor blocurilor.
În 2023 au fost finalizate lucrările de reabilitare termică a patru blocuri de locuințe. În total, s-a ajuns acum la 30 de blocuri mai eficiente energetic.
Potrivit datelor Primăriei Zalău, 1.065 familii din municipiu beneficiază de confort sporit și costuri reduse la întreținere, în urma lucrărilor de reabilitare termică a celor 30 de blocuri de locuințe. Toate blocurile pentru care au fost depuse cereri de finanțare în vederea reabilitării au fost recepționate.