Atunci când avem un animal de companie, facem tot posibilul pentru a-l răsfăța, inclusiv din punct de vedere alimentar. E bine de știut însă că unele alimente, oricât ar fi de gustoase pentru om, pot fi extrem de dăunătoare pentru prietenii noștri cu blană. Câinii și pisicile se pot confrunta, de asemenea, cu probleme de greutate, chiar obezitate, așa că este indicat să nu le hrănim exagerat. Pentru a ști ce și cât e indicat să punem în bolul patrupedului, am întrebat specialiștii de la Clinica Veterius, medicii veterinari Oana Pop și Mădălina Țurcaș.

Care este diferența dintre hrana uscată și hrana umedă pentru câini și pisici?


Hrana uscată se prezintă sub formă de granule sau crochete și poate fi depozitată pentru o perioadă mai lungă de timp, fără a se strica. Aceasta are un conținut redus de apă, de obicei în jur de 8-10%. Hrana uscată poate contribui la menținerea sănătății dentare a animalelor, deoarece mestecarea crochetei poate ajuta la curățarea dinților și a gingiilor.
Hrana umedă conține o cantitate semnificativă de apă, aproximativ 75-85%, fiind mult mai palatabilă și mai atrăgătoare pentru animalele pretențioase la mâncare. În plus, datorită conținutului ridicat de apă, ajută la hidratarea animalelor, mai ales a celor care consumă de regulă mai puțină apă.

De câte ori pe zi ar trebui să hrănim un adult câine sau o pisică?

Numărul de mese pe zi recomandate pentru hrănirea unui câine sau a unei pisici adulte poate varia în funcție de vârstă, greutate, nivelul de activitate, sănătate și nevoile specifice ale animalului. De regulă, se recomandă două mese pe zi.

Ce rol joacă proteinele, grăsimile și carbohidrații în dieta animalelor de companie?

Proteinele, grăsimile și carbohidrații sunt trei componente nutritive esențiale în dieta animalelor de companie și joacă roluri importante în menținerea sănătății și a funcționării optime a organismului acestora. Proteinele sunt fundamentale pentru construirea și menținerea țesuturilor, precum mușchii, pielea, blana, organele. Grăsimile oferă o sursă de energie necesară activităților zilnice. Acestea ajută la absorbția vitaminelor liposolubile (vitaminele A, D, E și K) și susțin sănătatea pielii și a blănii.

De ce este important să alegem o hrană echilibrată și completă pentru animalele de companie?

O hrană echilibrată și completă oferă nutrienții esențiali necesari pentru a menține sănătatea generală a animalului. Nutrienții corespunzători susțin un sistem imunitar sănătos, ajută la menținerea sănătății blănii și a pielii, a greutății.

Care sunt alimentele interzise pentru câini și pisici?

Ciocolata conține substanțe chimice precum teobromina și cafeina, care sunt toxice pentru câini și pisici, și pot provoca probleme cardiace și nervoase grave. Cafeaua și alte produse cu cofeină pot cauza vărsături, diaree, tremurături, aritmii. Ceapa și usturoiul conțin substanțe care pot distruge celulele sanguine ale animalelor și pot provoca anemie. Strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală. Referitor la produsele lactate, mulți câini și pisici prezintă intoleranță la lactoză, putând provoca tulburări gastrointestinale, cum ar fi diareea. Oasele pot provoca probleme digestive, constipație, obstrucții intestinale, fracturi dentare.

Cum poți gestiona sau preveni problemele cu greutatea la câini și pisici?

Gestionarea și prevenirea problemelor de greutate la câini și pisici sunt foarte importante pentru menținerea sănătății și prevenirea unor afecțiuni precum obezitatea, care poate avea un impact negativ asupra sănătății pe termen lung a animalului de companie. Iată câteva sfaturi pentru a gestiona și preveni problemele cu greutatea: optarea pentru o hrană de calitate, adaptată nevoilor individuale ale fiecărui animal (vârstă, talie, stare de întreținere, nivel de activitate). Măsurarea porțiilor joacă un rol important pentru a evita supraalimentarea. Urmați recomandările de pe ambalaj pentru cantitatea potrivită de hrană, în funcție de greutatea și nivelul de activitate al animalului. De asemenea, eliminarea recompenselor și a gustărilor, precum și activitatea fizică zilnică joacă un rol important.

La Clinica Veterius Zalău, pe strada Corneliu Coposu nr. 51, toate lăbuțele sunt pe mâini bune!

Doi medici veterinari dedicați, Oana Pop și Mădălina Țurcaș, alături de o echipă de tehnicieni, își pun toate abilitățile în slujba celor mai buni prieteni ai omului. Clinica Veterius oferă consultații de specialitate, tratamente, servicii de medicină preventivă, vaccinări, deparazitări, dar și analize de laborator, intervenții chirurgicale, investigații imagistice de radiografie și ecografie, spitalizare și internare, stomatologie veterinară, toaletaj canin, petshop.