Legea Camerelor Agricole a expirat deja. Ea trebuie modificata printr-o ordonanta de urgenta astfel incat acestea sa functioneze cu si pentru agricultori.
Principala problema a infiintarii Camerelor Agricole ramane finantarea. Costurile sunt estimate a se situa intre 20 si 40 de milioane de euro. Exista deja o ordonanta de modificare a legii, dar totul se rezuma la bani. „Trebuie gasite resurse financiare pentru sustinerea acestor entitati cel putin unul sau doi ani , este de parere Lucian Bode, deputat PDL. De fapt una dintre promisiunile electorale ale lui Bode era elaborarea unui Program de Informare si Consiliere Directa a Agricultorilor, program care se regaseste in multe dintre textele Legii Camerelor Agricole (Legea nr.283/2010). Cum s-ar zice, deputatul salajean este unul dintre parintii din umbra ai respectivului act legislativ. Numai ca e pe cale sa se alega praful si pulberea din el si asta il ingrijoreaza pe Bode. Intr-o discutie avuta recent, deputatul sustinea ca este obligatoriu sa se emita cat mai repede o ordonanta de urgenta pentru modificarea respectivei legi, astfel incat „camerele agricole sa fie ale agricultorilor, pentru agricultori, facute de agricultori. Bode a acuzat modul de lucru din cadrul Comitetului National de Initiativa si implicarea excesiva a politicului in organizarea si functionarea camerelor agricole, care ,in forma conturata in primavara, considera deputatul, „nu reprezinta si nu servesc intereselor celor pentru care sunt organizate, adica fermierilor.”
Documentele ce astepta inca din vara aprobarea sunt proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele agricole, proiectul de hotarare pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, un proiect de hotarare de aprobare a circumscriptiilor electorale si a camerelor zonale, un ordin de ministru ce stabileste data alegrilor, respectiv valoarea cheltuielilor pentru infiintarea camerelor agricole. Peste ele s-a asezat praful. Zilele acestea, la propunerea ministrului Agriculturii, ordonanta de urgenta va intra in vigoare. Valeriu Tabara este de parere ca trebuie reorganizate directiile agricole „pentru ca nu vrem sa suprapunem institutii. Noi avem o baza de reorganizare a directiilor agricole si a camerelor agricole existente la aceasta data la nivel de consilii judetene, pentru ca acolo este nucleul pe care l-am putea extinde la nivel de zona, de regiune si de judet. Consider ca acele camere pe care eu le finantez din buget le-am putea desprinde de acolo (de la consiliile judetene n.a.) sa le consfintim in camere agricole judetene, sa modificam statutul lor si sa fie facute alegeri” a explicat ministrul.

Cat va pompa statul bani in Camere?!
Camerele agricole vor lua fiinta anul acesta. Asa sustin specialistii. Dupa un an sau doi, cand satul isi va lua mana de pe ele, adica nu va mai pompa bani, nu stim daca fermierii vor fi de acord sa sustina financiar niste structuri luate dupa model strain (francez), care nu sunt foarte bine asezate pe plai mioritic si despre care nu stim ce rezultate palpabile le vor oferi.