Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.
La pas, prin Hida
Hida este o localitate atestata din anul 1298, pe atunci mosie a banului Mykud. Despre istoria localitatii nu se stiu prea multe, din cauza ca in 1944 arhivele Bisericii Reformate din localitate au fost arse si multe informatii au fost pierdute. Pentru cei care se afla in zona, iata cateva obiective care trebuie vizitate:
Biserica de lemn din localitate dateaza din anul 1717, iar pictura deosebita a fost realizata de zugravul Ioan Pop din Romanasi in anul 1801.
Biserica Reformata, care la origine a fost prima biserica catolica din Hida, a fost construita in cinstea sfantului Dimitrie in 1298. Particularitatea acestei biserici este turnul ciuntit, care asa a fost construit, si adaposteste doua clopote. Pe unul dintre clopote se poate citi anul 1767.
Conacul Hatfaludy a fost construit in secolul XIX, de familia Hatfaludy, pentru fiul lor István. Dupa nationalizare, potrivit site-ului welcometoromania.ro, pana in 2001, cladirea devine sediul IAS, iar in urma retrocedarii ajunge la mostenitorii familiei Hatfaludy. De atunci si-a schimbat deja mai multi proprietari, care l-au lasat in paragina.
Rezervatia Stanca Dracului este situata chiar la intrarea in Hida, langa drum, si este constituita din gresii oligo-miocene care, datorita fenomenelor de eroziune, sub influenta apei si a vantului, a primit aceasta forma ciudata. Din 1975 stanca este pusa sub ocrotire, iar rezervatia are un hectar.