Pretul de 10,6 milioane de euro pentru privatizarea Uzinei Electrice i-a speriat pe investitori. La licitatia Primariei Zalau nu a fost depusa nicio oferta pana la data limita de 5 ianuarie.
Firma ungara care a preluat distributia agentului termic in sistem centralizat in Zalau, E-Star, si care are ganduri si pentru productie, isi anuntase initial intentia de ar cumpara fostul CET, insa pretul de pornire stabilit i-a pus pe ganduri. Oficialii E-Star spun ca o astfel de suma ar putea fi directionata cu mai multa rentabilitate intr-o investitie proprie.
Primaria Municipiului Zalau a decis privatizarea Uzinei Electrice prin scoaterea la vanzare a 99,99 la suta din actiunile detinute. Pretul de pornire al licitatiei a fost fixat la suma de 10,6 milioane de euro. Pana in 5 ianuarie, data limita de depunere a ofertelor, la licitatie nu s-a inscris nimeni. „Probabil pretul destul de mare este cauza”, crede primarul Radu Capilnasiu. Edilul spune ca va fi organizata o noua licitatie, iar pretul de pornire va fi altul, stabilit impreuna cu evaluatorul. „Intre timp datele s-au schimbat, administratorul reusind sa mai vanda din patrimoniu si urmeaza sa plateasca toate datoriile, iesind din insolventa. Vom reveni asupra datelor si cu o noua licitatie”, a completat Capilnasiu. Uzina Electrica a vandut o parte din terenul detinut catre Tenaris Silcotub pentru a scapa de datorii. „Este vorba despre terenul cu toate edificatele, care erau doar fier vechi. A ramas insa zona activa, necesara functionarii uzinei si pentru o noua investitie”, a subliniat primarul.
RFV-ul a dat-o la intors: achizitia nu este rentabila
Desi initial fosta RFV Distriterm, actuala E-Star, anuntase ca „va candida la licitatie pentru a obtine Uzina Electrica” si dispune de „fondurile necesare pentru a investi in modernizarea acesteia”, acum a dat-o la intors. Pretul mare cerut de Primarie i-a facut sa se razgandeasca pe cei care conduc firma de distributie a agentului termic in casele zalauanilor conectati la sistemul centralizat de incalzire. „E-Star a analizat mai demult situatia Uzinei Electrice si caracteristicile tehnice ale acesteia, luand in considerare o eventuala achizitionare. Insa, in momentul de fata, E-Star nu intrevede posibilitatea incadrarii unitatii de productie de energie termica a Uzinei Electrice in propriile procese tehnologice. Conducerea E-Star considera mai rentabil ca suma propusa prin licitatia privind achizitia centralei sa fie directionata spre o investitie proprie. Pentru deservirea consumatorilor zalauani, societatea noastra a achizitionat un teren si are in vedere construirea unei unitati proprii de generare a energiei termice”, a explicat Balogh Katalin, purtatorul de cuvant al E-Star, motivul pentru care societatea a renuntat sa achizitioneze Uzina Electrica.