Cheltuielile cu transportul ale profesorilor care nu predau în localitatea în care locuiesc nu vor fi suportate de la bugetul de stat de anul școlar viitor, așa cum prevede legea Educației, ci abia din anul școlar 2025-2026, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică, miercuri, 13 decembrie, de Ministerul de Finanțe. Acesta prevede prorogarea mai multor articole din noua lege a Educației, abia intrată în vigoare în septembrie, printre care și cel privind cheltuielile cu formarea continuă.

 

Un proiect de OUG privind măsurile bugetar fiscale pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe prevede amânarea cu un an față de termenul prevăzut în legea Educației, privind acordarea banilor pentru “cheltuielile de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”.

Potrivit documentului, “prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3), (7), se prorogă până la începutul anului școlar 2025-2026”.

 În plus, și cheltuielile cu formarea continuă sunt amânate tot cu un an.

Ce prevăd articolele din legea Educației, prorogate:

La art. 139, alin. (2) lit. d) este prevăzut că “finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, după cum urmează:

d) cheltuieli de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”.

Alin. (3) Costul standard pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute cu formarea continuă, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;

c) cheltuieli cu bunuri și servicii, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;

Sursa: Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198 / 2023

Sursa edupedu.ro