Statul pe scaun la birou 8-9 ore, modul în care alegem să ne relaxăm după muncă pe canapea în fața televizorului, puținii pași pe care-i facem până la supermarket-ul de după colț sunt factori care ne afectează corpul și buna lui funcționare în viața de zi cu zi.

Conform unui sondaj realizat anul trecut, de Eurobarometru, până la 45 % dintre europeni nu fac niciodată sport și nu participă niciodată la activități fizice. Probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54 %). Această proporție scade cu vârsta, de la 42% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani, la 32 % în grupa de vârstă 40-54 de ani și la 21% în rândul persoanelor care au peste 55 de ani.

Pentru a afla mai multe despre cum putem combate efectele sedentarismului și despre cum să nu mai fim sedentari am discutat cu instructorul de fitness Tudor Mihalache și cu fiziokinetoterapeutul Alexandru Ilie.

Ce înseamnă, de fapt, sedentarismul

„Sedentarismul este un dezechilibru între nevoia de mișcare de care corpul are nevoie fiziologic și raportarea la timpul pe care noi îl petrecem în poziții osteo statice nemișcate. Se poate concentra foarte ușor ca și idee în raportul de timp pe care noi îl petrecem în poziții nemișcate, cum ar fi statul pe canapea, pe scaun, la birou. În acest context, intervenția mișcării, legat de antrenamente, de mișcare, faptul că cineva se apucă de mișcare este o schimbare pozitivă într-un raport de 5% față de sedentarism, asta pentru că sedentarismul este foarte greu de combătut în câteva ore pe săptămână de mișcare la sală sau acasă” explică instructor de fitness Tudor Mihalache.

„Dacă ar fi să ne uităm la biologia noastră, omul este proiectat să fie o ființă în primul rând diurnă și activă. Asta înseamnă că este în acord cu răsăritul soarelui, se trezește o dată cu răsăritul soarelui, toată perioada în care soarele este pe cer are o activitate dinamică, caracterizată de ortostatism, mers, cățărat, alergat, iar apoi, o dată cu prezența apusului, se pregătește să se odihnească, să apeleze la mecanismele hidrogene de regenerare pe parcursul nopții. Dacă ar fi să cuantificăm, astăzi într-o formă de evaluare ceea ce înseamnă sedentarism, putem spune că un stil de viață, în care aveam sub 5000 de pași realizați pe zi este în mod categoric un stil de viață sedentar”, declară fiziokinetoterapeutul Alexandru Ilie.

Ce efecte are asupra corpului

Primul care este afectat este țesutul muscular, care are o funcție condiționată și una necondiționată. O parte pe care o poți îmbunătăți, spune Tudor Mihalache, „dar, dacă nu o folosești ea se degradează foarte mult. Asta înseamnă o rigiditate care apare la nivelul mușchilor, a pașilor, țesutul nu mai are acea lubricare naturală și biologică și atunci apar contracturi musculare, oboseli care duc apoi la dureri de cap, la dureri articulare, în acel moment apare o limitare de mișcare care duce la înțepenirea corpului, la dureri, la mișcări bruște care pot duce la spasme musculare, la accidentări.”

Fiziokinetoterapeutul mai explică faptul că sedentarismul „este una din principalele cauze care conduce la apariția durerilor musculoscheletale, principalul motiv pentru care un om activ își alege să aibă o zi de muncă liberă este dat de o durere musculosheletală, cele mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale, iar din cele trei regiuni, incidența cea mai crescută este în zona lombară. În poziția așezat, presiunea asupra zonei lombare este un peste 50% mai mare. Acest fenomen, menținut ore întregi și ani de zile conduce la o agravare a discurilor intervertebrale și la afectările de structură osoasă, acesta e și motivul pentru care tineri de 30-35 de ani, fără factori traumatici (căzături sau accidente), prezintă hernii de disc, un lucru extrem de nou pentru medicina ultimilor sute de ani. Hernia de disc e considerat un proces fiziologic și care se poate întâmpla în a treia perioadă a vieții, după 50-60 de ani. ”

Care sunt categoriile de vârstă cele mai afectate

„Nu cred că există o categorie de vârstă care este mai afectată decât alta, deoarece sedentarismul, indiferent de vârsta pe care o ai, își lasă amprenta”, e de părere Alexandru Ilie, însă ce poate fi anticipat este că un copil care începe să involueze din punct de vedere funcțional având o viață dependentă de gadgeturi și de stat pe scaun, asta deoarece copiii sunt mult mai afectați pentru că sunt într-o fază de creștere și dezvoltare, procese care le sunt mult frânate din cauza acestui status de sedentarism.

Statistic vorbind, sedentarismul a crescut cu 30% în ultimii ani, dezechilibrele posturale au scăzut mult sub 40 de ani în prezent, mai spune Tudor Mihalache.

Cum să nu mai fim sedentari

„Încearcă să ai o activitate nouă și să te ții de ea”, ne sfătuiește instructor de fitness Tudor Mihalache. O activitate care să nu necesite mult efort la început sau consum de energie.

Un sfat similar vine și de la fiziokinetoterapeutul Alexandru Ilie: „cel mai simplu mod de a putea ieși din sfera sedentară este de a trăi așa cum am fost programați. Să rămânem acordați la ciclul circadian, dimineața să te trezești cât mai aproape de ora răsăritului și să te asiguri că faci ceea ce în mod intuitiv îți cere corpul, câteva exerciții mici de întindere, apoi să te asiguri că îți realizezi cel puțin cei trei km (5000 de pași) de mers pe jos. Putem să alegem întotdeauna urcatul scărilor, să parcăm mașina mai departe față de locația unde avem serviciul și dacă lucrăm în poziția de așezat să ne achiziționăm o masă care se poate adapta pe înălțime și care ne vor permite să lucrăm și din picioare, mai adaugă el.

Tipuri de exerciții recomandate acasă

„Contează foarte multe modul de execuție și cât de mult ajungi să faci abuz de el. E important să-ți observi respirația și să vezi cum preia corpul senzorial exercițiul. Acestea ar fi simple, ușor de controlat, cum ar fi niște genuflexiuni, mișcări de întinderi, de pilates, de stretching. Ar trebui să încercăm cât mai multe abordări și să alegem o variantă care să ni se potrivească”, spune instructorul de fitness.

„Cred că cel mai important lucru pe care fiecare ar trebui să-l facă e să fie sincer cu el și să-și pună următoarea întrebare: „Cât de importantă este sănătatea pentru mine?”, dacă nu devenim conștienți că fără sănătate restul este în zadar, cred că toate eforturile noastre de conștientizare și educare a publicului sunt în zadar. Din momentul în care oamenii înțeleg că fără a fi sănătos nu poți să mai faci nimic în viață, abia de acolo începe călătoria. În momentul în care corpul îți dă semne și cartonașe galbene, cum ar fi durerea, ar trebui să nu o suprimi”, punctează fiziokinetoterapeutul Alexandru Ilie.

Principalele motive pentru care oamenii nu fac sport e lipsa timpului, a motivației sau pur și simplu pentru că nu-i încântă ideea de a depune orice tip de efort.

Nu ar strica să ne apucăm de sport ca să nu mai primim cartonașe galbene de la corpul nostru.

Sursa ziare.com