Angajații din cadrul APIA Sălaj au declanșat un protest spontan, marți dimineața, și au întrerupt activitatea timp de o oră. Principalele nemulțumiri sunt de natură salarială.

Oamenii susțin că personalul din teritoriu al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură beneficiază în acest moment de drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din aparatul central al APIA și cer să primească salarii similare cu ale colegilor. Angajații subliniază că nu solicită măriri ale lefurilor, doar alinierea acestora la nivelul grilei care se aplică la centru.

Volumul de muncă este extrem de mare, spun angajații de la APIA Sălaj, iar salariile au rămas la nivelul anului 2015. Potrivit liderului de sindicat, Nicolae Brisc, la nivelul județului, APIA a preluat cereri de plată de la peste 22.000 de fermieri, doar plățile în avans derulate prin instituție depășind suma de 9 milioane de euro.
APIA gestionează peste 65 de scheme de plată, iar la nivelul județului Sălaj este instituția care absoarbe cele mai multe fonduri europene, rata depășind 96%. În plus, pe baza noului Plan Național Strategic 2023 -2027, APIA trebuie absoarbă 13 miliarde de euro, a adăugat Nicolae Brisc.

Cu toate acestea, spune liderul de sindicat, APIA este singura instituție din cadrul Ministerului Agriculturii unde se aplică în prezent două grile de salarizare: una pentru angajații de la centru, iar alta pentru cei din teritoriu, acolo unde are loc, de fapt, interacțiunea directă cu beneficiarii, volumul de muncă fiind mai mare.


Proteste asemănătoare au loc și în celelalte centre județene APIA din țară. Angajații spun că iau în calcul deplasarea la Bucureşti şi pichetarea Ministerului Agriculturii, până la rezolvarea acestei solicitări.

Activitatea cu publicul nu va fi afectată de protestele angajaților, au precizat reprezentanții APIA.

“Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, membri ai Federației Naționale a Sindicatelor APIA, continuă protestele prin grevă japoneză între orele 10 și 11 în fiecare zi. Funcționarii sunt nemulțumiți din cauza faptului că, deși sunt foarte performanți, având o rată de absorbție a fondurilor europene de peste 96% în fiecare an, iar volumul de muncă este foarte mare, salariile acestora acestora au rămas la nivelul anului 2015. Mai mult decât atât, aceștia consideră că se află într-o situați de discriminare, APIA fiind singura Agenție din MADR care se află pe grilă teritorială. În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, membrii Federației Naționale a Sindicatelor APIA afiliată la CNS Cartel Alfa vor intensifica formele de protest, mergând pănă la grevă”, au transmis protestatarii.