Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.
Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.
Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare, precizează Ministerul Sănătății.
Ce este rujeola?
Rujeola sau pojarul, cum este cunoscută în limbajul popular, este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi contractată la orice vârstă. Poate fi foarte periculoasă pentru copii, dar și pentru adulții care nu au contactat-o în copilărie.
Rujeola se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse, contact cu saliva sau secrețiile unei persoane infectate. Se poate transmite cu 4-5 zile înainte de apariția primelor simptome, deci o persoană infectată o poate transmite fără să știe că o are.
Simptomele, care pot să apară chiar și după primele 10 zile de la infectare, includ febră, tuse seacă, neproductivă, secreții nazale apoase, durere de gât, ochi roșii și inflamați.
Complicațiile rujeolei pot să apară la bebeluși și copiii cu vârsta sub 5 ani, dar și la persoanele adulte sau la cele care au un sistem imunitar slăbit. Studiile au arătat că persoanele care au deficiență de vitamina A în organism sunt mai expuse riscului de contactare a rujeolei.
Conform statisticilor, 30% dintre bolnavii de rujeolă vor dezvolta cel puțin o complicație asociată cu aceasta, iar 10% dintre persoanele infectate cu virusul rujeolic au nevoie de spitalizare.
Pentru rujeolă nu există tratament, fiind o infecție virală, există doar tratament pentru ameliorarea simptomelor rujeolei și pentru prevenirea complicațiilor.
Singura metodă de prevenție a rujeolei este vaccinarea. Vaccinul împotriva rujeolei, denumit vaccin antirujeolic, face parte din schema de vaccinare obligatorie propusă de Ministerul Sănătății și se regăsește în compoziția vaccinului ROR, care asigură protecție și contra rubeolei și oreionului. Acesta se administrează bebelușilor până la vârsta de 12 luni, cu rapel între 5 și 7 ani. Vaccinul ROR are o eficiență foarte mare, de aproximativ 93% în cazul unei singure doze și de aproximativ 97% în cazul administrării a două doze.