Daca s-a mancat sau nu carne din vaca turbata din Huseni nu stiu decat cei implicati. Un lucru e cert – oamenii in cauza au riscat o moarte in chinuri cumplite.
Sapte membri ai unei familii din localitatea Huseni, comuna Crasna, si alti trei consateni care i-au ajutat sa transporte animalul sacrificat s-au expus pericolului de infectare cu rabie si, implicit, mortii dupa ce au intrat in contact cu o vaca turbata din gospodarie. Animalul s-a imbolnavit chiar inainte de Craciun, cel mai probabil intrand in contact cu o vulpe turbata, propietarii au chemat medicul veterinar care a constatat ca vaca prezinta semne de turbare, insa a fost atentionat ca vaca nu iesise din ograda de aproape o luna de zile. Tinand legatura cu medicul veterinar din Crasna, proprietarii l-au anuntat la aproximativ doua zile dupa ce a „consultat” animalul ca acesta prezinta semne de insanatosire. La numai o zi dupa „insanatosire”, pe 27 decembrie, medicul veterinar Andrei Bikfalvi a aflat ca vaca a fost sacrificata si s-a deplasat din nou la Huseni. A gasit capul animalului si l-a trimis in regim de urgenta la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj pentru analize de laborator, unde, in numai trei ore, s-a confirmat rabia la animal. DSVSA Salaj a anuntat Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, care a dispus ca cele 10 persoane care au intrat in contact cu animalul sa fie tinute sub supraveghere medicala, pentru ca perioada de incubatie a bolii poate dura pana la un an de zile si rabia se transmite prin saliva animalului. La om, rabia nu poate fi tratata. In caz de imbolnavire survine decesul in chinuri groaznice.
Au dat o parte la caini; o parte a fost ingropata
Redactorii Graiul Salaju-lui s-au deplasat ieri la Huseni unde au aflat diverse variante in cazul confirmat de rabie la vaca. Unii sateni spuneau ca familia a sacrificat animalul si ar fi dat si altei persoane carne pentru consum. Insa proprietara animalului a declarat ca animalul a fost transat, dar carnea a fost aruncata – o parte – la caini si restul a fost ingropata. „Nu am mancat carne, nu suntem atat de inconstienti. Am dat si la caini, dar carnea a fost ingropata. Dar nu vreau sa spun nimic pentru ca s-a spus suficient pana acum. Am avut o vaca turbata, am sacrificat-o si am ingropat-o… atata tot”, spune cu retinere femeia. Chiar daca rabia nu se transmite prin consumul de carne preparata la temperaturi de 80-90 de grade, intreaga familie s-a expus unui real pericol de moarte, mai ales ca au si copii mai mici care puteau intra foarte usor in contact cu saliva animalului. Proprietarii sunt contrazisi chiar de medicul veterinar, care a declarat ca nu poate confirma daca oamenii au consumat carne, dar cand s-a deplasat la Huseni a gasit doar capul animalului. „Este foarte periculos sa intri in contact cu un animal bolnav de rabie, pentru ca se transmite prin saliva. Ei au sacrificat animalul si pe mine m-au anuntat cu o zi inainte ca vaca se simte mai bine si nu are rost sa merg pana acolo. De fiecare data trebuie anuntate autoritatile care stiu cum se procedeaza pentru a nu pune in pericol atat vieti omenesti, cat si viata altor animale”, precizeaza Andrei Bikfalvi. Satenii spun ca oamenii nu ar fi vrut sa piarda animalul si l-au sacrificat, dar n-au reusit sa consume din carne pentru ca s-au alertat autoritatile.
Au impuscat toti cainii si pisicile din sat care nu au fost vaccinate
Contactat telefonic, directorul adjunct al DSVSA Salaj – Bacso Laszlo, a declarat pentru Graiul Salajului ca animalul a murit pe 27 decembrie, contrar decla-ratiilor luate la fata locului de colegii nostri. Acesta a spus ca animalul a fost ingropat la marginea padurii, iar echipa DSVSA deplasata la fata locului au dezgropat animalul, au luat capul si l-au dus la analize. Animalul a fost ingropat din nou pentru ca firma specializata in carisaj – Protan Dej – nu preia cadavre suspecte de anumite boli transmisibile. Cainii si pisicile din sat care nu au fost vaccinate antirabic au fost impuscate.

10 persoane sunt supravegheate medical
Potrivit purtatorului de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, cele 10 persoane care au avut contact cu animalul bolnav urmeaza tratament antirabic la Centrul antirabic din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si sunt tinute sub supraveghere medicala. Chiar azi, cele 10 persoane vor veni din nou la Zalau pentru vaccin. „La contactii directi (cei sapte membri ai familiei) cu animalul bolnav se face seroterapie – o procedura laborioasa care dureaza 4-5 ore, interval in care se administreaza succesiv doze mici, crescande de ser antirabic in vederea desensibilizarii pacientului. Imediat dupa terminarea procedurii de seroterapie, se administreaza prima doza de vaccin antirabic, urmata de alte patru doze, pana in cea de-a 28-a zi. La pacientii contacti indirecti (cei trei consateni) se administreaza doar cele cinci doze de vaccin antirabic in intervalul de 28 de zile”, a precizat Mihai Cheseli.