Ii vezi peste tot pe strada – fie ca vand flori sau ciorapi, fie ca au un bebelus in brate, cersetorii fac parte din peisajul citadin al Zalaului. Te opresc in drum si-ti cer un leu si-ti arata ca le e foame sau incearca sa te impresioneze pogorand toata scriptura asupra ta si a intregului arbore genealogic. Iar daca nu le dai, din nou pogoara aceiasi pleiada de sfinti, insa sub forma de blesteme. Le-ai da – ca esti om milostiv, iar acum e perioada sarbatorilor si parca ai vrea sa fi si mai bun, macar pe ultimele zile din an. Se spune ca „dar din dar se face rai” si asta ti-a intrat bine in cap. Dar, daca dai acum, poate maine nu mai poti da si atunci ei te injura si te batjocoresc. Ai fost mai rau azi ca ieri? Pe de alta parte, poate in buzunarul cersetorului vezi mai multi lei decat sunt in buzunarele tale – si atunci iar gandesti rau. De aici dilema – sa dai sau sa nu dai bani la cersetori? Si ca sa ne inlature indoiala, un deputat a venit cu o initiativa legislativa – inchisoare pentru cersetori si amenzi pentru cei care dau bani la cersetori. Se pare ca nu este o idee noua, locuitorii din Vilnius, Lituania, sunt pasibili de amenda de 600 de euro daca dau bani la cersetori. Asa vrea si deputatul curajos – cel care desface portofelul pentru a da bani la cersetori se va gandi de doua ori daca risca sa plateasca o amenda intre 300 si 600 de lei. Pana la urma tot chinezii au dreptate – nu da de mancare cersetorului, ci daruieste-i o undita, sa poata sa-si procure singur hrana. Intre caritate si sustinerea cersetoriei exista totusi cale lunga.
Da-mi un leu!
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...