Criza a afectat si finantarea proiectelor de extindere a retelelor de curent, astfel ca exista doua localitati in care nu toate casele au electricitate.
La sfarsitului anului 2011 mai exista inca zeci de case in Salaj fara curent electric, dupa ce proiectul de electrificare pentru extinderea retelelor de curent electric din localitatile Boghis si Starciu elaborat de Consiliul Judetean Salaj in colaborare cu Sucursala Zalau a Electrica S.A. nu a primit inca finantare. Directorul Electrica Zalau, Vasile Filip, a precizat in cadrul conferintei de presa organizate ieri la sediul sucursalei ca problema electricitatii in localitatile Agrij si Hurez a fost rezolvata, insa mai exista aproximativ 25 de case in satul Starciu si 15-20 de case in localitatea Boghis care nu sunt racordate la reteaua de electricitate pentru ca nu este extinsa reteaua. Proiectul a fost avizat atat de sucursala Zalau, cat si de Filiala de Distributie Electrica Transilvania Nord, dar problemele economice au facut ca proiectele sa ramana nefinantate. „In localitatile unde este necesara extinderea retelelor exista proiecte avizate de noi, dar se asteapta finantarea. Asta nu depinde de noi. Speram ca anul viitor sa rezolvam si aceasta problema. Noi ne ocupa de partea de distributie a energiei electrice si avem in vedere toate lucrarile de modernizare care se impun”, a subliniat directorul Filip.
Electrica si-a facut planuri de investitii
La Electrica s-au facut planuri de investitii pentru anul viitor, printre cele mai importante aflandu-se automatizarea posturilor de transformare. Vasile Filip spune ca sucursala pe care o conduce are in plan implementarea unui program de comanda la distanta a echipamentelor din posturile de transformare, astfel incat timpul de intrerupere al curentului electric in urma deranjamentelor sa fie redus semnificativ. In anul care tocmai se incheie, durata medie totala de intrerupere a unui consumator a fost de doua ore si 27 de minute. In orase, intreruperea curentului a durat aproximativ o ora si 53 de minute, iar la sate doua ore si trei minute. Pe tot parcursul anului au fost inregistrate 3.058 de deranjamente, din care 3.028 de deranjamente inregistrate la consumatorii casnici. Au fost inregistrate 106 incidente cauzate de calitatea necorespunzatoare a materialelor, uzura tehnica, conditiile meteo deosebite sau cauze ce nu au depins de susursala de distributie. Directorul Filip spune ca in 2012 vor fi investiti 4.400 de mii de lei in modernizarea retelelor si posturilor de transformare.