Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, se introduce impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri pentru contribuabilii (alții decât instituții de credit și persoane juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale) care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Aceștia vor fi obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Sunt exceptați de la aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri operatorii economici care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Contribuabilii pot scădea din impozitul minim datorat sumele aferente sponsorizărilor/actelor de mecenat efectuate potrivit legii, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,75% din cifra de afaceri; 20% din impozitul pe profit.Din impozitul minim pe cifra de afaceri nu se scad sumele reprezentând impozitul pe profit scutit, redus și alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legilor speciale, și nici reducerea impozitului pe profit conform Ordonanței de urgență nr. 153/2020.
Tot de la 1 ianuarie 2024 se introduce un impozit suplimentar pentru instituțiile de credit, aplicabil persoanelor juridice române şi sucursalelor din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine.
Suplimentar impozitului pe profit, instituțiile de credit vor datora un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2% pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv; 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Impozitul pe cifra de afaceri se calculează, declară şi plătește trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, pentru trimestrele I –III, și până la data de 25 martie inclusiv a anului următor, pentru trimestrul IV.
3.
Se introduce suplimentar impozitului pe profit un impozit specific
de 0,5% pe cifra de afaceri,
pentru persoanele juridice care desfășoară activități în
sectoarele petrol și gaze naturale și care înregistrează în anul
precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro.
Impozitul
specific pe cifra de afaceri se calculează, declară şi plătește
trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare
trimestrului pentru care se efectuează plata (pentru trimestrele I –
III), iar pentru trimestrul IV, până la data depunerii declarației
anuale privind impozitul pe profit.