Cei pe care i-am ales sa conduca Salajul ar trebui sa fie permanent un bun exemplu. Nu le-a iesit intotdeauna, dar de Craciun toti sunt cuminti. Stau acasa, isi colinda parinti si cheltuie cu masura

Nu-i sarbatoare mai aleasa pentru crestinatate decat Nasterea Mantuitoru-lui. O praznuieste si saracul si bogatul, ce-i drept, fiecare in felul sau. Despre cei ce supravietuiesc la limita decentei am scris un an intreg. Am fost curiosi sa aflam cum isi vor petrece Craciunul cei ce se situeaza in clasamentul bunastarii de la mijloc in sus si al caror trai cotidian are iz de prisos. Am contactat in acest sens oameni politici, parlamentari, primari incercand sa aflam unde, cum si, mai ales, cat vor cheltui pentru a-l intampina pe Pruncul nou nascut. Altfel zis unde isi vor petrece Craciunul si cata cheltuiala considera ca ar fi necesara pentru un pranz sarbatoresc.
Tiberiu Marc merge la colindat
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, nu duce lipsa de prieteni, asa ca el opteaza pentru un praznic cu prietenii ,”cu care voi merge la colindat in Zalau si prin imprejurimi. Voi primi si colindatori. „Pe masa va avea in noaptea de Craciun, carnati, sarmale si apetisantul cozonac. El nu va cheltui mult cu masa de Craciun pentru ca porcul i l-a crescut un prieten, (Marc a cumparat doar furajele) insa opineaza ca o masa de sarbatori pentru o familie cu 3-4 persoane costa in jur de 1000 de lei.
Vegh nu da pe nimic varza murata ca la Doba
Prefectul Alexandru Vegh isi petrece toate sarbatorile acasa, in familie, pentru ca vrea sa se odihneasca inainte de anul greu care se anunta a fi 2012. Asa ca singurul loc in care va merge la colindat este acasa la parinti in Doba. Pe masa de Craciun nu vor lipsi preparatele traditionale – carnati, sunca si carne afumata fiarta. Si pentru ca ii place foarte mult, prefectul va asezona preparatele din porc cu varza murata ca la Doba. Avand in vedere ca are porcul cumparat din timp, nu va cheltui mai mult de 500 de lei.
Onorica Abrudanu – primul Craciun la Gircei
Subprefectul Onorica Abrudanu petrece primul Craciun la casa de la Gircei, care inca nu este gata, dar poate fi locuita. Spune ca a asteptat acest moment de mai bine de sapte ani si ca vrea sa se bucure de sarbatoare impreuna cu fratii sai, iar in ziua de Craciun o vor colinda impreuna pe mama. Anul acesta si-a comandat paine de casa, dar vrea ca pe anul viitor sa-si termine cuptorul si sa-si faca singura colacii si painea, asa cum isi aminteste ca facea si mama ei cand erau copii. Nu cheltuie mai mult de 500 de lei pentru masa de Craciun, iar aici intra si cadourile pentru cei dragi.
Talos – Craciun la Sinaia cu carnati din Jac
Deputatul liberal Mirel Talos este singurul politician salajean care isi petrece Craciunul departe de casa, tocmai la Sinaia. Este deja o traditie in familia Talos ca sa-si petreaca sarbatorile aici pentru ca statiunea montana le ofera mai multe posibilitati de petrecere a timpului liber – se pot practica sporturi de iarna, exista pationoar si se pot vizita Pelesul si Pelisorul. Totusi, Mirel Talos nu concepe Craciunul fara doua elemente importante – portocalele si preparatele traditionale din porc, mai ales carnatii pe care i-a primit de acasa, de la Jac.
Capalnasiu se duce la mama acasa
Prim-edilul Zalaului, Radu Capilnasiu, intentioneaza sa iasa de Craciun din urbea de sub Meses spre o zona mai montana gen Pria-Vanatori. Bucatele pe care le prefera in noaptea colindelor sunt „cozonacul cu nuca facut de mama si ciorba pregatita de sotie”. Fiindca merge la tara, la mama acasa, nu va cheltui mult, dar estimeaza ca 300 de lei pentru o persoana ar fi suficient pentru masa de sarbatori.
Septimiu Turcas se va simti ca un copil
In noaptea de Craciun, primarul Simleului, Septimiu Turcas, vrea sa faca acelasi lucru pe care il face de 20 de ani – impreuna cu prietenii sai merge la colindat de la unul la altul pana in zorii zilei. Va merge la colindat si la popa, care „pur intamplator” este chiar tatal sau. Este primul Craciun pe care nu si-l petrece la bloc si pe masa familiei Turcas vor fi puse numai bucate traditionale. „Fara fite, doar carnati, costite, mancarurile pe care le avem dintotdeauna de Craciun, inca de cand eram copil”, spune Turcas.
Primarul din Jibou mananca „fara figuri”
Eugen Balanean, primarul orasului din Jibou este de parere ca in familie se simte cu adevarat pulsul sar-batorilor, deci va petrece Craciunul acasa. Tradi- tionalele bucate carnatii, sarmalele, cozonacul, friptura de porc se vor afla pe masa familiei Balanean. Nu vrea kitsch-uri culinare. Crede ca in jur de 1000 de lei ar fi suficient pentru o masa de Craciun, dar el nu cheltuieste prea mult, le are pe toate din gospodaria proprie.
Primarul din Cehu va avea o masa „bio”
Si primarul orasului de sub Codru, Varga Andrei, isi va petrece Craciunul in familie, in Cehu Silvaniei. Prefera de Craciun preparate din carne de pui, pentru ca sunt mai dietetice, dar nu va refuza nici o sarma ori o bucata de friptura de porc. Vinul si tuica le are din surse proprii, mancarurile le va procura de la producatori, pe cat se poate bio. Mai mult de 700 de lei nu crede ca va cheltui cu masa de Craciun si considera ca o familie compusa din doua-trei persoane se poate descurca cu aceasta suma.
Seres Denes nu prea da bani pe masa de Craciun
Deputatul UDMR Seres Denes isi petrece sarbatorile ca deobicei in familie, la Meseseni, cu nepoteii sai. Pe masa de Craciun pune numai mancaruri traditionale pe crae nu da bani, pentru ca le produce in gospodaria proprie. „Pe mancare nu prea dam bani, ca ne cestem noi animalele, iar in pivnita avem ce ne trebuie. Mai mult cheltuim pe cadourile pe care le punem sub brad”, ne spune Seres Denes.
Iuliu Nosa prefera sarmalele cu pisca
Iuliu Nosa, deputat PSD, isi petrece Craciunul la Zalau, Creaca si o va colinda pe mama sa la Miluani. Pe masa va avea bucate traditionale din porc, vin si tuica. Si nu vor lipsi sarmalele cu pisca, preferatele deputatului. Iuliu Nosa nu crede ca va cheltui mai mult de 300 de lei pe masa de Craciun.
Gheorghe Pop primeste colindatori
Senatorul PSD Gheorghe Pop sta acasa de Craciun, langa familie, si asteapta colindatori. Dar, pe langa prieteni si colegi, la colindat la senatorul PSD vor veni si colegi parlamentari din Oradea, Satu Mare, Cluj si Bistrita, pe care ii va primi cu masa incarcata tot de preparate traditionale – carnati, sunca, toba, chisca, vin si tuica produse in gospodarie.
Fekete Andras pune pe masa de Craciun carne de curcan
Senatorul Fekete Andras – UDMR – sta acasa, la Simleu Silvaniei, de Craciun si ospatul sau va fi in mare parte din carne de pasare. „La noi de Craciun se mananca curcan si de Revelion carnea de porc. Nu punem pe masa carne de pasare in noaptea de Anul Nou, traditia spune ca daca mananci carne de la animal cu aripi, iti zboara norocul”, marturiseste senatorul. Fekete Andras spune ca anul acesta bugetul alocat sarbatorilor este mai subtirel, iar cadourile pe care le vor primi membrii familiei sale nu vor fi consistente. „Nu valoarea conteaza, ci gestul”, crede Fekete.