In cei 10 ani de functionare, centrul de recuperare a tratat peste 300 de pacienti lunar. In 2012 va fi extinsa baza de tratament pentru copii.
Leotin Babtan, manager general al Fundatiei „ACASA” Zalau a prezentat, alaturi de directorul de ingrijiri – Ioana Rotaru si presedintele Vasile Padurean, un bilant al activitatii desfasurate in cei peste 10 ani de activitate a fundatiei, ocazie cu care a prezentat si proiectele ce se doresc implementate mai intai la Zalau, apoi in restul localitatilor salajene, incepand cu primele luni ale anului viitor. „Timp de 10 ani am pus caramida langa caramida si om langa om pentru a dura o constructie materiala si umana unica in felul sau”, spune mana-gerul fundatiei. Fundatia „ACASA” a fost infiintata in anul 2000 si a contribuit la dezvoltarea si sustinerea de activitati socio-medicale si educative pentru copii, adulti si varstnici, personalul medical si specialistii din cadrul centrului transformand in bine viata a aproximativ 25.000 de beneficiari. Centrul de recuperare din Zalau ofera servicii pentru aproximativ 300 de persoane in fiecare luna, , avand capacitate de tratament de 90 de paturi pentru adulti si 30 de paturi pentru copii, 10 sali de fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, masaj, 12 cabinete medicale, dar numarul pacientilor care asteapta un ajutor din partea fundatiei este tot mai mare. Astfel, in momentul de fata, exista 3.250 de persoane trecute pe listele de asteptare, iar capacitatea redusa a centrului este unul dintre punctele slabe ale proiectului. Cu toate acestea, Vasile Padurean spune ca „ACASA” nu va renunta niciodata la standardele de calitate care sunt impuse de initiatorii proiectului si care au atras pana in prezent renumele serviciilor oferite de specialistii fundatiei.
Serviciile oferite de Fundatia „ACASA” sunt, calitativ, printre cele mai bune servi-cii medicale din tara, iar gradul de satisfactie a pacientilor care au urmat programele de recuperare in urbea de la poalele Mesesului a ajuns la 90 la suta. Dr. Ioana Rotaru spunea ieri ca peste 30 la suta dintre pacientii de la „ACASA” sunt copii, iar pe perioada verii procentul copiilor-pacienti depaseste 40 la suta. La „ACASA”, pacientii nu scot bani din buzunar, serviciile medicale fiind decontate de casa de Asigurari de Sanatate. De altfel, la Zalau se primesc servicii de calitate la cele mai mici preturi din tara, chiar mai mici decat la spitalul de recuperari de la Cluj – 156 de lei o zi de spitalizare si maxim 140 de lei pentru 10 zile de tratament. „Lucram pe tarife minimale, la aproximativ jumatate de pret fata de spitalul de recuperari de la Cluj. La noi, pacientul nu a platit nimic, niciodata”, spune managerul general – Leontin Babtan.
In ajutorul copiilor
Inca din luna august, reprezentantii fundatiei au propus administratiei locale din Zalau sprijin pentru derularea unui program de depistare a cifoscoliozei la elevi. Aproape lunar, au avut loc discutii pe problema starii de sanatate a copiilor dar nu s-au gasit resurse financiare. „Ne-am fi dorit sa derulam programul chiar in primele zile de scoala. Chiar azi am discutat din nou problema si avem promisiuni de colaborare abia dupa ce apare bugetul pe anul viitor. Un program national derulat de Ministerul Sanatatii in Sibiu a demonstrat ca 31 la suta dintre copii sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale. Avem medici care sa lucreze voluntari si trebuie sa intervenim pentru ca, in timp, problemele se agraveaza si nu pot fi recuperate in totalitate daca se depisteaza la varste de peste 14 ani”, spune managerul Leontin Babtan. In primavara anului viitor, centrul din Bradet se va extinde, mai exact va fi construit un departament de recuperare copii. Doctorul Ioana Rotaru spune ca s-a modificat patologia la copii, existand peste 300 de tipuri de afectiuni, iar majoritatea copiilor care ajung la Zalau au varsta mai mica de cinci ani. „Vom largi baza de tratament, serviciile se vor indrepta si catre copiii cu patologii severe si vom aplica noi metode de tratament”, conchide directorul de ingrijiri.
Fondatorul „ACASA” a fost decorat de presedintele Romaniei
Directorul Consiliului Director al fundatiei „ACASA” Zalau si presedinte al Fundatiei CaSa Olanda – Joseph Sampermans – a fost decorat cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de „Comandor”, distinctie conferita de presedintele Romaniei – Traian Basescu – in „semn de apreciere pentru contributia sa la dezvoltarea serviciilor sociale si medicale din Romania”. Vasile Padurean, presedintele Fundatiei „ACASA” Zalau, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa organizata ieri la sediul fundatiei ca ceremonia de decorare a initiatorului a nu mai putin de 15 proiecte in sanatate, asistenta sociala si educatie in Salaj, dar mai ales in Zalau, s-a desfasurat la Maastricht in data de 15 decembrie, sub inaltul patronaj al Guvernatorului Provinciei Limburg – Theo Bovens – si a Excelentei Sale Ambasadorul Romaniei in Regatul Tarilor de Jos – Calin Fabian.
Evenimentul de decorare a dr. Joseph Sampermans a reunit personalitati din lumea medicala, sociala, admi-nistratie, prieteni si familia doctorului si din acest motiv reprezentantii fundatiei au tinut sa-l mediatizeze, mai ales ca „ACASA” Zalau deserveste anual peste 3.500 de pacienti din Salaj si din intreaga tara. „Este un eveniment deosebit si vrem ca opinia publica sa-l cunoasca. Decoratia a fost conferita pentru intreaga activitate din ultimii 10-12 ani in Romania si in Salaj. Nimeni in judetul nostru nu a mai primit o asemenea distinctie de la presedintele tarii, iar <> este recunoscuta la nivel national atat de pacientii tratati la Zalau, cat si de cercurile diplomatice din mai multe tari”, subliniaza Vasile Padurean. In cadrul ceremoniei, presedintele salajean al fundatiei a sustinut alocutiuni alaturi de ceilalti invitati de seama si a prezentat mesajul primarului Zalaului, Radu Capilnasiu.”Au fost cuvinte calde in care vorbitorii au evidentiat calitati ca pasiunea, generozitatea, perseverenta si modestia dr. Joseph Sampermans, calitati care il aseaza pentru totdeauna in ilustra galerie a modelelor morale. Vorbitorii au adus cuvinte de admiratie, recunostinta si pretuire pentru activitatea unui OM a carui viata este subordonata crezului ca <>„, conchide Vasile Padurean. Dr. Joseph Sampermans a primit in urma cu doi ani un ordin asemanator conferit de regina Olandei, tocmai pentru ca s-a dedicat in totalitate, batand la toate usile din Olanda si nu numai, pentru a implementa acest proiect la Zalau si a dedicat intreaga experienta profesionala ingrijirii bolnavilor si cresterii gradului de satisfactie a beneficiarilor.