Femeia, medic primar în specialitatea anatomie patologică, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Zalău, a primit închisoare cu suspendare pentru luare de mită și abuz în serviciu, după un acord de recunoaștere a vinovăției.

Medicul Liliana Neaga, fost angajat al Spitalului Județean de Urgență Zalău, a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru pentru luare de mită și abuz în serviciu. Magistrații de la Tribunalul Sălaj au admis, în 10 noiembrie, acordul de recunoaștere a vinovăției pe care femeia l-a încheiat cu procurorii.

Medic primar în specialitatea anatomie patologică, în trecut manager și director medical al Spitalului Județean de Urgență Zalău, Liliana Neaga a fost trimisă în judecată pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, medicul folosea materialele și aparatura spitalului pentru a efectua analize pentru diferite cabinete medicale din oraș, servicii pentru care a fost recompensată financiar cu aproape 46 de mii de lei. De altfel, prin faptele sale, a adus spitalului un prejudiciu de 127.960 de lei.

În perioada 2019-2022, spun procurorii, în calitate de medic șef serviciu în cadrul Spitalului Județean Sălaj, inculpata a prelucrat 3.199 de teste Babeș Pananicolau, preluate de la medici ginecologi, fără ca aceste teste să fi fost solicitate prin policlinica spitalului, fără să existe bilete de trimitere ori dovada calității de asigurat și fără ca aceste teste să fie decontate de CAS. Astfel, a cauzat spitalului un prejudiciu de 127.960 de lei. În schimbul acestor servicii, femeia a primit 45.929 lei.

În data de 13 septembrie, medicul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, acord care a fost înaintat apoi Tribunalului Sălaj, instanța competentă să judece cazul în prima înstanță.

Doctorița, care s-a pensionat de la Spitalul Județean în luna ianuarie a acestui an, a primit o pedeapsă de 2 ani și 3 luni pentru luare de mită în formă continuată, respectiv 2 ani și 3 luni pentru abuz de serviciu asimilat infracțiunilor de corupție. Prin același acord, s-a stabilit pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare prin contopirea pedepsei de 2 ani și 3 luni închisoare cu un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, iar pentru că și-a recunoscut fapta și a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției a primit condamnare cu suspendare.

Suma încasată pentru îndeplinirea în mod contrar a atribuțiunilor de serviciu, în cuantum de 45.929 lei, a fost depusă de inculpată într-un cont bancar și a fost indisponibilizată prin aplicarea de către procuror a sechestrului în vederea confiscării speciale.

S-a mai stabilit aplicarea unei pedepse complementare, constând în interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a dreptului de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani dar și interzicerea acestor drepturi ca pedeapsă accesorie.

Totodată, s-a stabilit că inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 60 de zile.

La finele săptămânii trecute, judecătorii au admis acordul de recunoaștere a vinovăției și au păstrat condamnarea cerută de procurori.