Ministerul Agriculturii și-a dat seama de impactul interzicerii comercializării porcilor din gospodăriile populației și modifică normele de aplicare a Legii porcului.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a luat decizia ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei, să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Dar, orice mişcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. Partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, un serviciu prestat gratuit entru persoanele fizice, inclusiv asigurarea medicației necesare.
Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 – cunoscută drept Legea Porcului – privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i şi comercializeze.
”Ne-am dorit foarte mult să luăm această decizie, va fi modificat acest ordin şi persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun. Am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii, şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, a spus ministrul Barbu referitor la informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora românii nu vor mai putea vinde porcii de Crăciun.
El a precizat că prin legea adoptată ca preşedinte al comisiei de agricultură, au fost anumite norme de biosecuritate introduse şi pentru persoanele fizice.
„Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.