Angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sălaj au protestat din nou, joi, în semn de nemulțumire față de salariile pe care le primesc.
Oamenii au ieșit în fața instituției, asemenea colegilor lor din toată țara, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele existente în sistem, dar şi cu privire la faptul că salariile nu le-au mai fost majorate din anul 2018.
Potrivit sindicaliștilor, protestele declanșate încă din data de 2 noiembrie vor continua pe perioadă nedeterminată, în toate judeţele ţării, fie în birouri, prin întreruperea lucrului, fie în faţa instituţiilor.
În relația cu publicul sunt asigurate doar urgențele, precum serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi.
“Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceștia le au, nu se găsesc soluții. Însă sunt găsite soluții satifăcătoare și imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariați. BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent! Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați. Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii. În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente”, spun sindicaliștii.
Potrivit acestora, salariile nemotivante au dus la plecarea oamenilor din sistem către alte instutuții bugetare, iar acest lucru îngreunează activitatea, punând în pericol decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (spitale, farmacii), asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice, creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale, scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.
“Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem încă o dată atenția că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ!În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile și simțim că acestea nu au fost înțelese în întregime, iar buna noastră credință a fost interpretată greșit de către politicieni”, adaugă Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.