Uniunea dintre PSD si PNL reuseste sa fie in continuare in topul preferintelor a peste 50 la suta din romani. PDL vrea sa le ia fata prin masurile anticriza adoptate de Guvern.
La mai putin de un an inainte de alegerile locale si parlamentare, mai mult de jumatate din romani nu s-au hotarat cu ce partid vor vota. Doar 47 la suta dintre respondentii sondajului comandat de Fundatia Soros au afirmat ca vor merge cu siguranta sa voteze. Dintre acestia, 55 la suta prefera USL, iar PDL ar obtine 18 procente din preferintele de vot. Pe locul trei, cu 9 la suta, se afla Partidul Poporului Dan Diaconescu, iar cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7 la suta. In ceea ce priveste intentia de vot pentru presedintele Romaniei, doar 32 la suta dintre respondenti au dat un raspuns concret. Pe primul loc se afla Crin Antonescu, cu 31 la suta din intentiile de vot, urmat de Dan Diaconescu cu 14 la suta. Analiza preferintelor electorale a aratat ca Uniunea Social Liberala, formata din PSD, PNL si PC, este preferata in mare masura de catre romanii afectati de criza economica, dar si de persoanele cu venituri medii. De asemenea, USL are o pozitie mai buna intre persoanele cu studii superioare, decat intre cele cu studii medii sau scazute. Cetatenii cu venituri mari sunt semnificativ mai inclinati sa voteze cu PDL, la fel si persoanele care nu au fost afectate direct de criza. Partidul Poporului, condus de patronul OTV, Dan Diaconescu, este sustinut de persoane de peste 55 de ani si are succes in randul romanilor cu educatie scazuta si cu venituri mici. Temele lui „domnu’ Dan” sunt clasice pentru populismul extravagant: pedepsirea coruptilor, impartirea averii natiunii catre popor, se pro-zmite acordarea a 20.000 euro de persoana, cetatenii nu vor mai plati rate la banci 12 luni. Sondajul a mai aratat ca optimismul romanilor se afla la cea mai joasa cota din ultimii 15 ani. 82 la suta dintre romani considera ca directia in care se indreapta tara este gresita si doar 12 la suta cred ca tara noastra se indreapta intr-o directie buna. Sondajul comandat de Fundatia Soros a fost realizat in luna noiembrie, pe un esantion de 1.200 de persoane. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7 la suta, la un nivel de incredere de 95 la suta.
PDL creste in sondaje odata cu criza europeana
Liderii pedelisti spun ca atat ei, cat si uselistii, sunt constienti ca procentele pe care le dau sondajele sunt „departe de scorul care se va inregistra dupa alegerile din 2012” si reprezinta simple „masuratori de etapa, care semnaleaza o evolutie sau scaderea unor parametri”. Intrebat care va fi strategia PDL pentru 2012, deputatul Lucian Bode spune ca „anul viitor va fi unul aparte”. „Va fi anul in care criza europeana trebuie tratata cu masuri prompte, cu reforme continue si cu multa responsabilitate. In acest context, comasarea alegerilor va insemna practic reducerea blocajelor din admnistratie si cresterea masurilor de reforma”, sustine parlamentarul.
„PP-DD are 11 la suta in Salaj”
Alin Demle, presedintele organizatiei judetene a PP-DD, sustine ca sondajul nu este relevant si printre sustinatori nu se numara doar persoane cu educatie scazuta si cu venituri mici. „In afara de o persoana, in Biroul Politic Judetean toti au studii superioare, iar in randul organizatiilor locale doar cinci sau sase presedinti nu au studii superioare”, spune Demle. In ce priveste pozitia in sondaje a PP-DD, presedintele filialei sustine ca „la nivel de Salaj PP are 11 la suta, in conditiile in care in doar jumatate din localitati au fost infiintate organizatii”. „Pe |imleu avem 10,5 la suta chiar daca acolo nu avem o organizatie locala. Scorul nostru este foarte bun daca mai tinem cont si de populatia maghiara”, a adaugat Demle.