Chiar daca anul acesta doar trei firme au intrat in dizolvare, cei patru ani de criza au facut sa dispara cel putin cate un agent economic in fiecare zi.
In cursul acestui an, pana la sfarsitul lunii octombrie, doar trei societati comerciale din Salaj au intrat in procedura de dizolvare voluntara. Potrivit datelor comunicate de Registrul Comertului, o revenire procentuala de 91,43 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand 35 de firme au cerut dizolvarea voluntara. Procedeul de dizolvare voluntara se refera la procesul economic de incetare a activitatii societatilor comerciale. Numarul mic de firme care au cerut dizolvare poate insemna un reviriment al mediului economic la nivel de judet, dar trebuie avuta in vedere si „curatenia” produsa in ultimii ani intre firmele din judet, fie din cauza crizei economice si financiare, fie din cauza impozitului forfetar care a dus la desfiintarea unui numar impresionant de firme in anul 2009. De remarcat ca un procent similar, care ar indica o stabilitate economica, este inregistrat si in judetul Vaslui (91,32 la suta), dar si in judetul Bihor (91,59 la suta). Cele mai multe firme au fost dizolvate in doua judete din Moldova, raportat la statistica inregistrata anul trecut – Neamt si Iasi.
Mediul economic a fost devastat in 2009
Criza economica si financiara care a inceput in anul 2008 a devastat mediul economic din Salaj, punctul culminant fiind in anul 2009. Datele statistice prezentate de Registrul Comertului arata ca in anul 2008, an de debut al crizei, in Salaj au fost 66 de firme care si-au suspendat activitatea. In anul urmator, 2009, numarul firmelor a crescut cu 2.181,82 la suta, respectiv 1.506 firme salajene au solicitat suspendarea activitatii. Aceasta situatie a reprezentat unul dintre varfurile de cadere economica pe plan national, avandu-se in vedere ca media pe tara se situa undeva la jumatatea procentului „realizat” in judetul nostru. Mai exact, numarul de societati comerciale dizolvate in 2009 la nivelul intregii tari a crescut cu 1.009,69 la suta comparativ cu anul 2008. Luandu-se in calcul numarul de firme care si-au suspendat activitatea din anul 2008 pana in luna octombrie a acestui an, se poate concluziona ca in cei patru ani de criza Salajul a pierdut cate un agent economic pe zi.