O rotatie a culturilor care sa respecte cerintele biologice ale acestora, dar si o valorificare rationala a diferitelor tipuri de sol duc la obtinerea de productii sporite

Indiferent daca este seceta sau nu, asolamentul este obligatoriu pentru cei care vor sa aiba productii performante. De exemplu floarea-soarelui nu poate fi insamantata pe aceeasi sola mai devreme de patru ani. La porumb nu se accepta mai mult de doi ani in monocultura. la grau foarte rar se accepta doi ani la rand daca nu exista alte posibilitati. Normal graul dupa grau nu poate depasi 30 la suta din suprafata reinsamantata. la rapita niciodata mai devreme de trei ani.
Asolamentul aduce mai multe avantaje. In primul rand culturile pot fi isamantate la timp. In al doilea rand se pot obtine rezultate bune char daca se fertilizeaza cu o cantitate mai mica de ingrasaminte chimice. Apoi, dupa parerea specialistilor, poate cel mai important aspect este evitarea bolilor si daunatorilor. Agricultorii care practica asolamente au cheltuieli la hectar cu aproximativ 10 la suta mai mici fata de ceilalti. „Eu dupa floarea-soarelui pun grau sau orz, marturiseste Grigore Berinde, un fermier mijlociu din Somes-Odorhei. In urmatorul an vin cu porumb ,dupa care din nou cu paioase. In continuare pun fie soia, fie mazare sau alte leguminoase. Daca am fi avut voie sa cultivam soia modificata genetic in zona noastra, toti ar fi semanat pe 25-30 la suta din terenuri, ceea ce ar fi ajutat la asolament si la refacerea solului”