Printre oameni, pentru oameni
Pe primarul Petru Cozma l-am intalnit pe inserate in satul Soimuseni. Chiar daca frigul de afara imbracase in promoroaca toate padurile si pomii tuturor gradinilor, prim-edilul de Letca cerceta, cu un grup de localnici, terenurile in care se presupune ca ar fi izvoare de apa. Petru Cozma tine sa-si onoreze promisiunea pe care a facut-o celor din Soimuseni si anume de a introduce apa potabila in sat in acest mandat. Cozma nu-i de prin partile locului. Comunitatea insa l-a acceptat ca pe unul de-al ei, i-a apreciat spiritul gospo-daresc, harnicia si nu in ultimul rand omenia. Altfel spus a reusit sa castige increderea oamenilor. Inginer fiind de profesie, primarul Cozma a lucrat ani buni cu oamenii si cu modestie spune ca „nu-i greu sa castigi increderea oamenilor, mai greu e sa pastrezi, prin ceea ce faci, aceasta incredere, acest bun de mare pret”. Se vede ca deocamdata edilul a reusit sa pastreze increderea obstei. Dovada sta si faptul ca electoratul i-a acordat votul pentru cea de a doua legislatura.
Din paleolitic catre azi
Pana sus pe Culmea Prasnelui se intinde hotarul comunei Letca, ocupand o mare parte din Podisul Purcaret-Boiu Mare si din culoarul Somesului. Satele sunt noua la numar: Letca, resedinta de comuna, Ciula, Cozla, Cuciulat, Lemniu, Purcaret, Soimuseni, Toplita, Valisoara si se intind pe o suprafata de 60,5 kilometri patrati. Cu toate ca dovezi ale existentei umane in zona exista inca din paleolitic, localitatea Letca este atestata documentar doar in 1405 sub denumirea de Letka. Si asezarile Cozla, Cuciulat, Lemniu sunt atestate documen-tar tot din acel an. In jur de 2200 de suflete isi duc traiul, mai dulce sau mai amar, pe aceste plaiuri. Multi au sperat ca odata cu intrarea Romaniei in marea familie europeana conditiile de viata se vor mai ajusta. Numai ca s-a abatut criza si peste comuna Letca. Asta nu inseam-na ca lumea a stat cu mainile in san. In cele ce urmeaza vom discuta despre initiativele edilului numarul unu al comunei, Petru Cozma, initiative care au fost, care sunt pe rol si binein-teles care se vor contura in timpul ce a mai ramas din cea de a doua legislatura de primar.
Sanatate si cultura
In cele noua asezari ale comunei Letca exista noua asezaminte care au avut si inca mai au destinatia de camine culturale. Bineinteles ca la ora actuala aceste locatii, pe langa activitatea culturala care e din ce in ce mai subtire au si un rol social pentru comunitate. Aici se desfasoara anumite eve-nimente (nunti, boteze, onomastici, parastase). Pentru a le da o utilitate decenta primarul Cozma a luat hotararea de a le reabilita. Deocamdata a reusit cu fonduri din bugetul local sa amenajeze interioarele si o parte din exterioare asa incat cladirile sa fie utilizabile. Grija primarului Cozma pentru sanatatea semenilor sai se situeaza pe locul binemeritat in preocuparile edilitare. Daca pana in urma cu 6-7 ani, Letca avea si nu avea medic la centrul de comuna, astazi este asistenta medicala permanenta, asigurata de medicul de familie Mihaela Narcisa Bora. Ba mai mult, o parte din cladirea dispensa-rului uman a fost destinata pentru amenajarea unui cabinet stomatologic.
Turismul prinde radacini
Obiectivele turistice care se afla pe raza comunei Letca sunt atat naturale cat si de origine antropica. Somesul este un adevarat paradis pentru pescarii amatori. Punerea in valoare a cadrului natural si atragerea lui in circuitul turistic este unul dintre proiectele depuse de primarie pentru finantare nerambursabila. Un alt proiect se refera la atragerea in circuitul turistic a pesterii de la Cuciulat, unde se afla conservate picturi rupeste cu o vechime de peste 12.000 de ani, precum si a altor doua pesteri din Letca si Purcaret. Nici cele sapte monumente istorice (biserici din lemn) nu au fost puse asa cum se cuvine in circuitul turistic. Urmeaza. Pe taram cultural au fost amenajate Casa memoriala „Vasile Avram” din satul Lemniu si Casa memoriala Paul Augustin Delaletca. Primul, filosof si scriitor s-a nascut in satul Lemniu, Paul Augustin a scris cartea de povesti „Intre Somes si Siret” publicata la editura Minerva. Amenajarea unui muzeu al satului este un vis al primarului de Letca, vis care pana in 2013 va prinde conturul realitatii. In viziunea prim-edilului manifestarile sarbatoresti gen „Fiii satului” vor fi organizate in fiecare localitate, in asa fel incat ele sa concida cu hramul bisericii din acel sat.
Drumuri, apa, microbuz
Cu bani de la bugetul local si de la Guvern, primarul Cozma a reusit sa realizeze unele obiective care nu sufereau amanare. De pilda drumul comunal spre satul Purcaret devenise aproape impracticabil datorita torentilor.. Cu piatra si balast din carierele si balastierele locale drumul a fost reabilitat pe o distanta de trei kilometri. Si nu oricum. E neted ca-n palma. Reteaua de apa potabila a fost si ea extinsa in satele Letca, Toplita si Lemniu. Cladirea Scolii gimnaziale din Letca a fost refacuta integral (recompartimentare, schimbare acoperis, grupuri sanitare interioare, schimbarea instalatiilor electrice si a mobilierului, dotarea imobilului cu centrala termica automata pe gaz). Si fiindca veni vorba de scoala, primarul Cozma cu satisfactie imi spune ca unitatea de invatamant a fost dotata cu un microbuz nou. Cum scolarii din noua sate se aduna la Scoala gimnaziala din Letca, primarul considera ca un microbuz pentru transportul elevilor este insuficient. Tine cu tot dinadinsul sa obtina cat mai curand al doilea microbuz pentru elevi.