Dupa lupte seculare (care au durat in cazul de fata opt ani), vorba unui personaj al lui Caragiale, Comisia Europeana a dat unda verde exportului de carne de porc in tarile UE, incepand cu 1 ianuarie 2012. Decizia a fost aprobata marti, in unanimitate de statele membre. Intorcand putin in urma roata timpului vom observa ca livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003. Asta intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicrea pestei porcine clasice. Demersurile Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pe langa Comisia Europeana pentru obtinerea reluarii exporturilor au fost puse la index timp de patru ani. In anul 2007, Comisia Eurpeana a decis sa prelungeasca pana la 31 decembrie 2009 interdictia pusa firmelor romanesti, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. In 2009, aceeasi comisie a permis unitatilor de procesare sa iasa pe piata, dar cu produse din carne din alte zone europene, libere de pesta porcina clasica. Altfel spus importai carcasa din Franta sau Polonia, o transformai in carnati si-i puteai vinde pe piata europeana. Din porcul romanesc nu. Si demersul ANSVA din 2010 a esuat. Abia pe data de 6 decembrie 2011 Comisia Europeana a aprobat decizia privind exportul de carne de porc.
Reluarea exporturilor de carne de porc aduce beneficii comerciantilor dar si cresca- torilor de porci din Romania, implicit celor opt ferme de crestere a suinelor din Salaj. Ridicarea acestei bariere comerciale impuse Romaniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, in primul an de export intre 600 de milioane si un miliard de euro, potrivit aprecierilor facute de reprezentantii industriei autohtone a carnii.