Pentru a fi despagubiti de trichineloza crescatori de porci trebuie sa inregistreze animalele la medicul veterinar.
Proprietarii care nu-si inregistreaza porcii nu vor beneficia de despagubiri in cazul in care se va constata ca sunt infestati cu trichineloza (tri-chinella spiralis). Ioan Chindris, medic veterinar in cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, a precizat ca pentru a beneficia de despagubiri in cazul porcilor bolnavi de trichineloza, proprietarii trebuie sa-i inregistreze la medicii veterinari, iar in cazul in care il cumpara sa inregistreze miscarea animalului.
Ioan Chindris le recomanda celor care sacrifica porci in perioada premergatoare Sarbatorior dr iarna sa-si inre-gistreze animalele la medicul veterinar in comuna, precum si miscarea animalului in Registrul National. „Legea care prevede despagubiri in cazul porcilor bolnavi de trichineloza a intrat in vigoare in luna octombrie a anului trecut si prevede ca despagubirile vor fi acordate doar acelor animale care sunt inregistrate si crota-liate, iar in cazul in care au fost vandute sa fie inregistrat acest lucru. In caz contrar, carnea animalului bolnav va fi confiscata si nu se vor mai acorda despagubiri” , a precizat Chindris. Anul trecut, de exemplu, nu au fost acordate despagubiri pentru ca nu a fost depistat nici un caz de trichineloza la porcii din gospodariile cetatenilor, ci doar la un mistret. „Totusi fac un apel la toti cetatenii judetului sa ia in serios aceasta problema, astfel risca, in cazul depistarii trichinelozei, sa ramana si fara porc si fara bani. Pentru animalele bolnave de trichineloza inregistrate, despagubirile se fac la pretul pietii” a mai adaugat Chindris.
Examenele trichineloscopice se fac la toate circum-scriptiile sanitar-veterinare din pietele din judet si anume in piata agroalimentara din centrul Zalaului, precum si in pietele din Jibou, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Nusfalau, Hida la pretul de 7 lei pentru fiecare examen. Si medicii veterinari concesionari din comune au posibilitatea sa faca examene trichineloscopice si pot sa-si puna ce tarif doresc.
Proprietarii porcilor neinregistrati raman de paguba
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...