Ziua bună, dragi cititori!

Într-un trib indian, tinerii erau recunoscuți adulți după un ritual de trecere trăit în cea mai strictă singurătate. În timpul acestei perioade de singurătate, trebuiau să-și dovedească lor înșiși că sunt gata pentru vârsta matură.

Odată, unul dintre ei a mers printr-o idilică vale înverzită de copaci și luminoasă datorită florilor. Privind munții care înconjurau valea, tânărul a observat un vârf abrupt acoperit cu o zăpadă de o albeață orbitoare: ”Îmi voi încerca puterile față de acel munte”, s-a gândit el. A îmbrăcat cămașa sa din piele de bizon, și-a aruncat o învelitoare pe spate și a început escaladarea.

Când a ajuns pe culme, a văzut sub el panorama lumii. Privirea sa domina fără limite, iar inima îi era plină de orgoliu. Apoi a auzit un foșnet aproape de picioarele sale, a coborat privirea și a văzut un șarpe. Înainte ca tânărul să se poată mișca, șarpele a vorbit:

  • Sunt pe moarte, a spus. Este prea frig aici sus pentru mine și nu este nimic de mâncare. Ia-mă sub cămașa ta și du-mă la vale.

    Nu, a spus tânărul. Îi cunosc pe cei de felul tău. Ești un șarpe cu clopoței. Dacă te iau, mă vei mușca și mușcătura ta mă va ucide.

    Nicidecum, a spus șarpele. Cu tine nu mă voi comporta astfel. Dacă faci aceasta pentru mine, nu-ți voi face rău.

Tânărul a refuzat un timp, dar la insistențele șarpelui l-a luat sub cămașă și l-a dus cu sine. Când au sosit jos în vale, l-a luat și l-a așezat cu grijă pe pământ. Deodată, șarpele s-a încolăcit, și-a scuturat clopoțeii, a sărit înainte și l-a mușcat pe băiat de picior.

  • Îmi promiseseși, a strigat tânărul.

    Știai ce riscai când m-ai luat cu tine, a spus șarpele plecând târându-se.

Dragilor, străzile și cotloanele orașelor noastre abundă tot mai mult de tineri teribiliști care-și conduc mașinile și existența sub stăpânirea drogurilor și a alcoolului. Manifestările transgresive eșuează de cele mai multe ori în tenebrele tragicului și atrag după ele înnoite victime.

Falsa conștiință, ne spune Giovani Pezzuto, este atunci când judecăm în mod instinctiv și superficial, în numele unor mode și mentalități care nu se raportează la adevăratele valori. Această pseudo-conștiință este un supra-eu, care ne modelează alegerile creându-ne iluzia de a acționa liber. Ori de câte ori facem un lucru pozitiv sau negativ, justificându-ne că așa fac toți, acționăm din conformism, lăsându-ne dominați de o falsă conștiință.

Este vital să insuflăm tinerilor noștri conștiința autentică, cea care duce la dreapta judecată și cea care educă în direcția simțului datoriei. Este esențial ca noi înșine să trăim ancorați într-un sistem de valori valid, pentru a putea ulterior să le dăm tinerilor explicațiile și motivele valide care să-i ajute să se adapteze regulilor și bunelor orientări. Odată interiorizate valorile autentice, ele vor sta ca străjeri luminoși la poarta fiecărei alegeri personale. O greșeală foarte răspândită astăzi este aceea că ne concentrăm mai mult pe aparențe decât pe esențe, pe prescripții ”extrerioare” ale normelor morale și religioase, decât pe creșterea valorilor, care sunt de fapt rațiunea și conținutul celorlalte.

Vă invit la o reflecție!

(Bruno Ferrero, 365 de povestioare pentru suflet)