Calendarul bizantin si latin îl serbează astăzi pe sfântul Longhin (sau Longin), soldatul roman care a străpuns cu o suliță coasta lui Iisus, în timpul răstignirii.

Numele soldatului roman era necunoscut, dar în perioada medievală i s-a spus Longinus (latinizat din grecescul lonche), ce înseamnă lance.

Sfânta Evanghelie notează că îndată după străpungerea cu sulița, din coasta lui Iisus a țâșnit sânge și apă. Tradiția adaugă că unele picături au cazut pe ochiul bolnav al sutașului și îndată el s-a simțit vindecat. În acel moment, în inima lui Longin s-a produs o convertire profundă, el înțelegând că răstignitul din fața lui nu era altul decât Fiul lui Dumnezeu. Ulterior, Longin cere să fie numărat printre ucenicii lui Iisus și răspândește cu mult zel Evanghelia, preponderent în zona Cappadociei, unde primește cu vitejie moartea de martir, în urma unelitirilor dintre împărații Pilat și Cezar care îl urau pentru credința nenegociabilă în Christos.

În prezent, Longin este venerat ca sfânt și martir atât în Biserica Ortodoxă cât și în cea Catolică și Armeană. Reprezentarea cea mai cunoscută a sfântului o reprezintă o statuie solemnă realizată de sculptorul Bernini și care se găsește în Bazilica Sfântul Petru din Roma.

Istoria străveche a lui Longin rămâne o ilustrare emoționantă a momentului Patimilor lui Christos, convertirea lui Longhin devenind o chemare la lumină, un imbold către îndrăzneala de a ”străpunge”, la rândul nostru, sfintele răni ale dragostei supreme.

Între întuneric și lumină, între ură și iubire, între adevăr și minciună este o distanță incomensurabilă, dar radicala convertire a lui Longin ne arată că Iisus Christos poate să anuleze într-o clipă orice depărtare, orice obscuritate sau eroare.