Crescatorii de bovine din judetul Salaj spun ca vor fi nevoiti sa-si inchida fermele din cauza subventiilor prea mici pe care Ministerul Agriculturii le acorda pe cap de animal.
Crescatorii de bovine sustin ca au ajuns in pragul falimentului, subventiile majorate ar fi constituit singura lor sansa de supravietuire. Subventia pe cap de animal nu s-a majorat, asa ca unii fermieri vor fi obligati sa-si inchida fermele. „ Majoritatea crescatorilor de bovine care lucreaza legal, fiind inregistrati ca persoane fizice autorizate sau ca persoane juridice, au deja datorii la fondul de somaj, la asigurarile sociale de sanatate, reprezentand contributii pentru angajati. De asemenea multi fermieri nu au reusit sa-si achite impozitele si taxele datorate bugetelor locale. Sa nu mai vorbim de datoriile pe care le au fata de furnizori. Dupa achitarea acestor datorii vor fi foarte putini fermierii care vor ramane cu ceva din subventii” ne-a declarat Mircea Pop, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj.
Fermierii din Salaj si din toata tara au cerut subventii de cel putin 590 de lei, cat a fost valoarea acestui ajutor in 2009 La mitingul de sap-tamana trecuta din fata Ministerului Agriculturii ei au cerut initial ca valoarea sprijinului sa fie de 700 de lei. Dar cum nimeni nu i-a bagat in seama, au fost dispusi sa accepte o valoare mai sca-zuta, dar care sa nu coboare sub pragul de 590 de lei. Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, adica socoteala fermierului cu cea a Guvernului. Vineri s-a stabilit ca subventia pe cap de bovina este de 410 lei, 40 de lei pentru ovine si caprine, iar sprijinul pe suprafata alocat din bugetul national este de 36 de euro la hectar. „Cand calculeaza subventiile Ministerul Agriculturii ar trebui sa ia in considerare cheltuielile tot mai mari pe care trebuie sa le facem pentru a asigura hrana animalelor. In pofida productiilor agricole record cu care se lauda Tabara, pretul porumbului si al taratelor s-a dublat si este in continua crestere. Sa nu mai vorbim de premixuri care au preturi uriase. Pe langa asta procesatorii nu sunt dispusi sa mareasca pretul de preluare a laptelui. Numai ca la noi, in loc sa-i ajute pe fermieri, statul taie continuu din valoarea subventiilor” este de parere fermierul Stefan Oprea.
Mai intai papica
Perspectivele sectorului zootehnic nu sunt prea optimiste, crede Sorin Romocea, unul dintre cei mai tineri crescatori de bovine din judet. „Tara asta parca nu mai are nevoie de fermieri. Uneori nu mai stiu de ce continuam aceasta activitate. Subventiile sunt prea mici, nu exista nici o evidenta exacta a animalelor, sprijin primesc si cei care au vandut vacile, pretul de preluare a laptelui este si el scazut. Nici cu proiecte nu suntem ajutati deloc. Proiectul nu primeste finantare din lipsa banilor. In schimb se gasesc suficienti bani pentru zone de agrement, piste de biciclisti, telegondole. Prima data sa avem ce manca si apoi sa ne ocupam de distractie si de plimbare”, conchide Romocea.
Incurajarea evaziunii fiscale
Fermierii acuza statul ca ii obliga sa incalce legea pentru a supravietui. „Din cauza subventiilor prea mici trebuie sa gasim si noi niste cai pentru a reduce cheltuielie. Trebuie sa recurgem la evaziune fiscala. Ar fi foarte simplu pentru noi sa inchidem fermele, respectiv intreprinderile individuale sau familiale pe care ne desfasuram activitatea si sa lucram in continuare la negru. Statul roman ar avea cel mai mult de suferit, caci ar ramane fara o multime de bani la bugetul de stat, respectiv cu o gramada de someri pe cap. Guvernul, Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa se gandeasca serios la aceasta varianta de criza cand au trecut la diminuarea subventiilor” a spus un crescator de bovine de pe Valea Somesului, sub protectia anonimatului.
Crescatorii de bovine sunt la ananghie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...