Oina reprezintă sportul național și tradițional al românilor, caracterizat prin putere și dorința de a învinge. Practicarea oinei este cunoscută și atestată încă din anul 1364, de pe vremea domniei lui Vlaicu Vodă în Țara Românească. Mai mult, oamenii din sport avansează ideea că oina ar fi strămoșul baseball-ului. Se presupune faptul că oina ar fi ajuns pe continentul american purtată de către transilvănenii care au emigrat în secolul al 18-lea în Statele Unite ale Americii.

Acest sport se joacă în formație de 11 jucători pe iarbă, 8 pe nisip și 6 în sală. La Hida, există în prezent o pepinieră promițătoare de tineri campioni pasionați de oină, pregătiți de către profesorul Ciprian Mitrea. Oina este o tradiție printre hidani, fiind introdusă în comunitate în urmă cu 10 ani, de către profesorii Aluaș Dan și Pup Gavril.

Actualul preparator al grupei de copii talentați își dă tot interesul pentru promovarea acestora în numeroase competiții de profil, mărturie fiind rezultatele frumoase obținute în ultimii ani, în domeniul acestui sport.

În urmă cu un an de zile, profesorul Mitrea a afiliat grupul C.S. Hida Oina la Federația Română de Oină. Anul acesta, membrii lotului de Oină de la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” din Hida au fost selectați să facă parte din echipa națională. Această unitate de învățământ este singura școală din țară cu reprezentanți la toate categoriile la Olimpiada Națională a sportului școlar.

Ultima competiție de maximă importanță la care au participat tinerii sportivi a fost Cupa Unirii la Oină, desfășurată în Republica Moldova, la Chișinău, pe Stadionul Ghidighici, în 1 octombrie, locație unde sportivii noștri au obținut locul I, câștigând toate meciurile disputate.

Elevii participanți la Cupa Unirii la Oină de la Chișinău sunt Oltean Alexandra, Ielciu Simona, Mitrea Mihai, Răsunoiu Andrei și Pop Daniel. Profesor însoțitor a fost Ciprian Mitrea. S-au disputat un număr de 4 meciuri între reprezentativele Moldovei și României, după cum urmează: fete junioare, băieți juniori, fete senioare și băieți seniori. Sportivii implicați în această competiție sunt legitimați la Clubul Sportiv Hida și sunt elevi ai Liceului Tehnologic “Liviu Rebreanu” din localitate.

,,Am fost prezenți la a patra ediție a Cupei Unirii, care, dincolo de competiția sportivă în sine, este un eveniment pentru păstrarea identității românilor și prin oină, sportul nostru național. Sunt foarte mândru de echipa noastră de oină, de rezultatele acestor copii talentați, care, prin munca depusă și efortul lor comun, ne-au pus pe harta acestui sport. La baza tuturor acestora stau în spate peste 10 ore de antrenament săptămânal, și cu bucurie pot să vă spun că interesul pentru oină este din ce în ce mai mare în zona noastră. De aproximativ o lună de zile, avem în pregătire și o grupă de începători, copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani, talentați și extrem de ambițioși, influențați fiind de performanțele celor mai mari, ne-a precizat ,,profu de oină, așa cum îl numesc copiii.

Anul acesta, cei 15 băieți și 16 fete, legitimați la C.S. Hida Oina, au participat la mai multe competiții de profil disputate la Constanța, Craiova și Izvorul Mureșului, unde au obținut numeroase premii.

Pe partea financiară, sportivii sunt sprijiniți de către Primăria comunei Hida, Asociația de Părinți, Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” Hida și diferite societăți comerciale locale. Pe viitor, profesorul Mitrea are în vedere concursurile la oină pentru fete și băieți care urmează a se desfășura în Târgul Lăpuș, Arad și Ploiești.

,,Vreau să mulțumesc, prin intermediul dumneavoastră, Primăriei Hida, Asociației de Părinți și firmelor din localitate care ne-au ajutat până în prezent să scriem istorie în oină și cred că ne vor oferi încrederea și pe mai departe. Avem următoarele dispute în sală, pentru fete la Târgul Lăpuș și, pentru băieți, ne vom deplasa la Arad și Ploiești. Am încredere că ne vom întoarce învingători, a adăugat profesorul Ciprian Mitrea.