Un sălăjean care cultiva canabis în grădină a fost prins de procurorii DIICOT, în urma unor descinderi și percheziții imobiliare. Suspectul folosea plantele atât pentru consum propriu, cât și pentru a le vinde. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj împreună cu polițiști din cadrul S.C.C.O. Sălaj, au efectuat, marți, 26 septembrie, două percheziții domiciliare, pe raza județului, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu.
În fapt, s-a reţinut că un suspect a cultivat mai multe plante de canabis în grădina locuinței sale situată într-o zonă rurală a județului, în scopul consumului propriu, dar și al comercializării.
Din cercetările efectuate, a rezultat că suspectul a comercializat, în mod repetat, diferite cantități de canabis cu sume cuprinse între 50 și 100 lei.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj.
Suspectul a fost dus pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Descinderile din Sălaj au fost parte din cadrul unei ample operațiuni, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuând, marți, peste 50 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, pornografie infantilă și criminalitate informatică.
În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii au pus în executare peste 260 de mandate de percheziție domiciliară și 250 de mandate de aducere.
Din totalul acțiunilor operative, un număr de 37 sunt pe linia combaterii traficului de droguri.
De asemenea, 3 acțiuni operative vizează combaterea traficului de persoane, iar o alta traficul de migranți.
Alte 10 acțiuni operative au vizat combaterea criminalității informatice.
Perchezițiile efectuate în cursul zilei de marți au scopul obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor, a precizat DIICOT.