Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale fac controale la nivel național în unitățile autorizate să deruleze activități cu medicamente stupefiante și psihotrope. Altfel spus, sunt verificate farmaciile, depozitele și fabricile de medicamente.
“Încă din data de 18 septembrie, inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.
Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează”, a anunțat Ministerul Sănătății.
În perioada următoare, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea introducerii unor reglementări mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante.
Controalele vin după ce angajatul unui lanț de farmacii cu puncte de lucru în toată țara, inclusiv în Sălaj, a fost prins de DIICOT că vindea medicamente psihotrope și stupefiante.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2022 – septembrie 2023, bărbatul a traficat şi deţinut în vederea comercializării mari cantităţi de droguri de risc şi mare risc, respectiv 13.000 comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil, 868 comprimate ce conţin ca substanţă activă Oxicodonă, 817 plasturi cu eliberare prelungită ce conţin ca substanţă activă Fentanil, 3.243 fiole morfină, 3.250 comprimate morfină, 263 comprimate Codeină, 487 comprimate conţinând substanţă activă Alprazolam, precum şi 1.800 comprimate de Diazepam, Lorazepam, Bromazepam, Rivotril, medicamente ce reprezintă droguri de risc.