Cea de-a XXII-a ediție a “Zilelor comunei Vârșolț” s-a desfășurat în weekend, în 16 și 17 septembrie. Sărbătoarea s-a dovedit a fi încununarea muncii de peste an a edilului, a consilierilor și a cetățenilor acestei frumoase comunități. Ca de obicei, sufletul manifestărilor prilejuite cu ocazia acestei sărbători a fost primarul Breda Lajos.

Numeroși reprezentanți ai administrației, precum și politicieni au bifat lista de prezență în cadrul evenimentului, dovedind buna relație de colaborare cu administrația locală. Printre invitați s-au numărat senatorul Kovacs Irina, prefectul județului Sălaj, Dari Toma, Paul Maghiu, administrator public al județului Sălaj, reprezentanți ai UDMR Sălaj, primarii comunelor învecinate, delegați ai comunelor înfrățite din Ungaria -Vasad și Csevharaszt, cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Vârșolț, chestorul principal Țancov Gheorghiță, prieten apropiat al comunei Vârșolț.

Ceremonialul s-a desfășurat la granița dintre Biserica Reformată și Biserica Ortodoxă din Vârșolț, pe platoul din fața Monumentului dedicat eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial. Primarul Breda Lajos a deschis evenimentul cu un discurs de mulțumire adresat atât celor prezenți cât și vârșolțenilor aflați pe alte meleaguri , în țară sau în străinătate.

“Astăzi, toți cei care ne aflăm aici îi cinstim cu inima curată pe toți eroii, ostașii și luptătorii români și maghiari căzuți în cele două războaie mondiale. Comemorăm jertfa celor care și-au dat viața pentru libertatea și independența acestei țări. Rememorăm actele lor importante de eroism, de patriotism și de dăruire pentru semeni. Cu prețul vieții lor au apărat pe câmpul de bătălie integritatea țării, granițele și ființa națională. Eroii s-au jertfit pentru idealuri mărețe, iar noi avem datoria să ne întărim credința și speranța și să ne păstrăm demnitatea, ca cetățeni ai acestei țări” , a precizat edilul, în discursul său.

Merită menționat faptul că invitații din Ungaria au fost extrem de plăcut surprinși de relația extraordinară de comuniune și prietenie dintre cele două comunități de religie reformată și ortodoxă.

“Monumentul nostru aflat la granița dintre cele două Biserici, Reformată și Ortodoxă, este singurul de acest fel din Transilvania și cred că și din țară. Este piatra noastră de temelie și brand-ul nostru de comună” ,a mai punctat edilul.

Programul evenimentului a continuat cu masa festivă, unde au fost invitați toți cei prezenți, de la mic la mare, oamenii fiind tratați cu binecunoscuta ospitalitate a localnicilor din zonă. Produsele obținute din recolte proprii au fost servite invitaților, iar doamnele au încununat masa cu tradiționalul cozonac făcut în casă.

La ceas festiv, cele patru cupluri de aur vârșolțene care au împlinit 50 de ani de la căsătorie au fost aplaudate la scenă deschisă și sărbătorite cu câte o diplomă, un buchet de flori și o sticlă de șampanie. Pentru cei mici, dornici de distracție, la sărbătoarea de la Vârșolț a fost adus, din Ungaria, pentru plimbări pe ruta Vârșolț-Recea, un tren motorizat.

Începând cu ora 15:00, cei prezenți s-au putut bucura, pe terasa de lângă baraj, de programul artistic susținut de “Spiridușii” de la Școala Vârșolț, formația de dansuri “Terbete-Meseșul” (secția maghiară), formația de dansuri “Meseșul Juniori”, Ansamblul folcloric “Arvalanyhaj” din Nușfalău, Ansamblul folcloric “Keknefelejcs” din Lompirt, formația de dansuri “Bokreta” din Crasna, solistele de muzică folclorică Laura Valea și Pocola Oana Silvana, show-ul fiind continuat de Grupul de Teatru Amator din Boghiș. Seara a prins culoare la concertul artistului Royal Tibi, iar distracția a culminat printr-un foc de artificii care a încântat privirile celor prezenți. Tinerii s-au putut distra la discoteca organizată special pentru ei, în aer liber.