Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău participă la cea de a VIII-a ediție a evenimentului ”Haidaț` pă la noi”, aducând în prim-plan tradiția și măiestria olarilor, printr-o serie de comunicări științifice, expoziții, ateliere și un târg de olari. Evenimentul are loc în perioada 15-17 septembrie, în noua zonă pietonală a municipiului Zalău.

De Zilele Europene ale Patrimoniului 2023 și în contextul împlinirii a 550 de ani de când Zalăului i s-a acordat titlul de târg de către regele Matia Corvin, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău propune o serie de activități prin care celebrează începuturile tradiției urbane locale.

Evenimentul urmărește să promoveze patrimoniul bogat al orașului nostru și, în special, să aducă în atenție meșteșugul și, deopotrivă, olăritul care a susținut economic , dar a și înfrumusețat viața comunității noastre de-a lungul secolelor.

Cu ocazia celei de-a VIII-a ediții a evenimentului “Haidaț pă la noi” organizat de Primăria Municipiului Zalău prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și în parteneriat cu ADI Țara Silvaniei, locuitorii și vizitatorii sunt invitați să exploreze târgul dedicat olarilor, care va fi amplasat în noua zonă pietonală din Zalău. Vor avea ocazia să admire și să achiziționeze oale și vase ceramice făcute de meșteri olari consacrați, care au păstrat secretele acestui meșteșug din vechime. Expozițiile tematice organizate de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vor ilustra evoluția olăritului în Zalău, oferind o privire în culisele unei tradiții care s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Comunicările științifice vor aduce în discuție aspecte interesante ale meșteșugului olarilor, evidențiind importanța acestuia în istoria și cultura noastră locală. Evenimentul are loc într-un moment deosebit pentru comunitatea noastră, marcând 550 de ani de la acordarea statutului de târg orașului Zalău de către Matia Corvin.

Vineri, 15 septembrie, între orele 17.30-20.00, sunt programate prelegeri și prezentări susținute de istorici, etnografi și cercetători ai ceramicii populare și istorice, reunite sub tematica ”Bresle de olari și ceramică breslașă”. De asemenea, începând de vineri puteți vizita expozițiile organizate special pentru acest eveniment: ”Ceramica de Zalău – Breasla și marfa de calitate”, expoziția tematică realizată cu piesele olarilor invitați la târg și expoziția cu vase ceramice a Cercului de decorare ceramică a MJIAZ și EMKE. Expozițiile sunt deschise pentru vizitare pe parcursul celor trei zile de eveniment.

Sâmbătă, 16 septembrie, vă puteți exersa priceperea și simțul artistic participând la atelierul de decorare a ceramicii, coordonat de Szabo Attila, care se va desfășura între orele 14.00-18.00. Tot sâmbătă, de la ora 10.00, se deschide și Târgul olarilor. Timp de două zile puteți admira, dar și achiziționa piese ceramice realizate de meșterii olari Csibi Csaba (Sălaj), Chira Vasile (Maramureș), Ambrus Emese (Cluj), Forro Istvan (Ungaria) și Szabo Attila (Sălaj).

Duminică, 17 septembrie, pe lângă Târgul olarilor și expozițiile dedicate olăritului, veți avea ocazia să descoperiți gustul copilăriei de odinioară participând la atelierul de preparat turtă dulce ”Din târgurile de altădată”.

Evenimentele organizate de muzeu sunt doar o parte dintre activitățile care se derulează în cadrul sărbătorii urbane ”Haidaț` pă la noi”. Acestea vin să completeze târgul meșterilor populari și al producătorilor locali, spectacolele stradale, concertul de muzică veche susținut de trupa Trei Parale, spectacolul pirotehnic oferit de Deep 6 Project, spectacolele acustice marca Peregrinii și multe alte surprize.