Obligat sa se alinieze standardelor europene in ceea ce priveste tehnologia, dar si birocratia, taranul salajean nu poate gasi nici macar site-ul Directiei Agricole sau al Directiei Silvice.

Formulare, cereri, finan-tare, proiecte, subventii, ajutoare de stat, scheme de ajutor european, TVA, impozite, declaratii fiscale – sunt doar o mica parte din ceea ce taranul salajean este indemnat si poate sa completeze on-line. Romania este tara In care internetul a penetrat pana si cele mai izolate localitati, iar taranul salajean incepe sa gaseasca absolut necesara conexiunea de internet, la fel cum a facut, in urma cu cativa ani, o necesitate din accesul la informatie prin televiziune. Ultimul recensamant arata ca in Salaj, la o populatie de 225.631, 137.215 persoane traiesc In mediul rural, ceea ce mentine judetului nostru intre judetele preponderent agrare, cu toate ca se face agricultura la un nivel din ce in ce mai scazut. Totusi, institutiile statului incearca sa-l alfabetizeze pe taranul salajean in tainele internetului si Ii cere sa faca on-line din ce In ce mai multe lucruri. Insa, Intre infrastructura institutionala centrala, coborand spre structuri regionale si ajungand pana la reprezentantii in teritoriu ale ministerelor – directiile judetene – tichia de margaritar se transforma incet-incet in instrument de lucru nefunctional.

La Bucuresti, lucrurile arata bine

Daca esti un locuitor al comunei Chiesd, sa zicem, si vrei sa afli noutati despre posibilitatile de finantare din fonduri europene, intri pe internet si gasesti o multime de institutii care te invadeaza cu repertoriul bogat In acest domeniu. Doar sa ai rabdare sa te informezi si sa asimilezi cantitatea uriasa de informatii care ti se ofera. Fie ca e vorba de Ministerul Agriculturii sau de Ministerul Dezvoltarii Regionale, fie ca e vorba de institutii cu destinatie specializata – Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Directiile judetene pentru Agricultura sau chiar Romsilva, toate aceste institutii centrale se Intrec In a oferi informatii taranului salajean, care Incearca sa se puna la punct cu agricultura europeana.

Salajul agricol nu exista pe internet

Dar, coborand la nivel local, taranul din Chiesd sau din alta parte a Salajului, va avea dificultati In accesarea informatiilor locale. Cautam pe internet Directia Agricola Salaj si, Inafara unor date precum adresa, numere de telefon sau e-mail, nu mai gasim decat stiri despre aceasta institutie, aparute in presa locala sau nationala. Stim ca pe undeva, pe acolo, trebuie sa existe un site al institutiei respective, in-sistam in cautarea acestuia, dar degeaba. Avem mai mult noroc daca Incepem sa cautam APIA Salaj – aici gasim din prima o pagina care ne duce pe site-ul institutiei de la Bucuresti, dar care a pus la dispozitia sucursalei salajene un subdomeniu. De aici aflam datele necesare pentru a lua contact cu institutia salajeana, cine conduce APIA Salaj, dar si cum sa iei legatura cu cele sapte centre locale din judet. Iar daca taranul salajean e interesat de declaratiile de avere sau de interese ale celor angajati la APIA Salaj, cu un singur click afla ce masina sau cate locuinte are seful APIA Salaj. Totusi, componenta locala este destul de putin prezenta pe pagina destinata APIA Salaj.
O alta institutie pe care poate ar cauta-o taranul roman – mai ales ca e iarna si poate l-ar interesa cum sa-si procure lemne de foc – este Directia Silvica. Aici lucrurile merg incredibil de rapid – motorul de cautare on-line te directioneaza spre pagina web a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, unde gasesti rapid lista cu site-urile directiilor judetene. Te afli la un click distanta de informatia locala, iar cand incerci sa intri pe site-ul institutiei salajene… “can`t find the server at www.silvicsalaj.ro” , ceea ce inseamna ca site-ul res-pectiv nu este operational. Asa ca, te intorci cu fata spre capitala si te rezumi la ce ti se da, ca informatie, de la Bucuresti.